cvdk zegt iets heel doms over regels

Opinie – Overdag was in het nieuws dat er blijvend landelijk onderzoek naar darmkanker bij mannen van 55+ gaat komen. ’s Avonds was op Zembla een reportage over asbest in brood. Over hoe je zaken aanpakt.

Het komt als bizar over dat er een onderzoeksysteem opgezet wordt om ziektes sneller op te sporen om snel ingrijpen en mogelijke genezing mogelijk te maken in een maatschappij waar het mogelijk is baggervoedsel te verkopen en daar dan ook nog mee te gaan prijsvechten.

Hoe het komt is wel verklaarbaar: de medische wereld is machtig. Die zoekt steeds naar manieren om zieke mensen te genezen in plaats van naar manieren tegen ziek worden. Uiteindelijk heet die wereld niet voor niets de medische industrie.

Die reportage op Zembla was schokkend. Asbest in het brood omdat de fabriek geen nieuwe oven kon kopen, uitgeknepen door de supermarkt die te weinig betaalt. In die uitzending meer voorbeelden. Over poep op vlees. En hamburgers die voor het geld waarvoor ze als prijsknaller de winkel uit moeten niet anders dan ranzig kunnen zijn.

De supermarkten in ons land zijn de goedkoopste van Europa. Misschien hebben we straks ook wel het beste darmkankeronderzoek.

Achteraan beginnen met de oplossing zie je voortdurend. Vooraan beginnen doen we zelden. Politieke regelgeving is daar wel het mooiste voorbeeld van. De commissaris van de koning (een CvdK is een burgemeester van de provincie) Ank Bijleveld zei op haar nieuwsreceptie daar ook iets over.

“Regels en bevoegdheden moeten voor de provincie niet langer leidend zijn, maar behoeften vanuit de samenleving.”

Hoe leeghoofdig kun je zijn. Publiek heeft al lang de slappe lach van politiek en regeltjes. Want die regels slaan meestal nergens op, beschermen de burger tegen niets. Niet voor niets neemt de agressie tegen ambtenaren toe. Want die eisen onzin en verdedigen dat te vuur en te zwaard.

En dan zegt Bijleveld dat we dat van die regels anders moeten zien. Weg met bestemmingsplannen? Weg met bouwvergunningen? Nee hoor: dan blijkt dat zo’n commissaris namens de koning maar wat onzin heeft lopen uitkramen.

Als we haar uitspraak ontleden, kunnen we niet anders dan tot de conclusie komen dat regels eigenlijk afgeschaft moeten worden, dat burgers het met elkaar maar moeten uitmaken hoe ze de boel regelen. Want als je regels stelt die in het teken staan van wat de burger wil, dan heb je alleen maar regels nodig die vastleggen wat burgers willen. En dat is hetzelfde als geen regels hebben.

Vermoedelijk is dat ook het beste, maar dat is wel sneu voor driekwart van de ambtenarij.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.