Home / archiefcentraal / crossloop broekland mooi en lastig tegelijk

crossloop broekland mooi en lastig tegelijk

Met de wetenschap dat de plaatsnaam een moerassig landstuk aanduidt, is de blik naar boven, naar regengod Pluvius, voor de hardloper snel verklaard. Een paar natte weken, een flinke stortbui: Neppelenbroek zompt en kan in één adem genoemd worden met de Weerribben. Hardlopers houden hun voeten niet droog, de loopschoentjes revalideren daags hierna in was- en droogtrommels. En slaat op dat moment koning winter toe, dan is de hel helemaal los gebroken. Met man en macht wordt de hard bevroren ruwe aardkorst alsnog enigszins beloopbaar geschoffeld. De elementen stellen in Broekland de maat. Maar het moet echt bar en boos zijn, wil deze loop afgeblazen worden. Lichtvoetigheid is te allen tijde gewenst in de Broeklandse achtertuin.

En zondag? Na het voorbije volle weekend baadt Broekland zich in weelde: als Overijssel zondag wil hardlopen, dan is Broekland de enige ‘ place to be’. Een beetje sportieve jaloezie vanuit Heino en Heeten is begrijpelijk. De vele honderden lopers kunnen er verzekerd van zijn dat Broekland, met Rob Hutten als race director, de boel zondagmorgen ‘op de rit’ heeft. De volle kantine, het gedrang in de catacomben van de sporthal, eivolle kleedruimtes: vertrouwde beelden waar ieder zich wel bij voelt. En eenmaal buiten is het opnieuw wringen geblazen, om aan de rand van de finishfuik een goede plek te veroveren. Voor de oudere lopers lijkt de tijd tòch even stil te staan: nog steeds is er chocomelk na afloop van de run.

Spannend, buiten de gesteldheid van het parkoers, is elk jaar weer de wijze waarop het immense peloton zich meteen na de start het bosgebied in wurmt. In het dagelijks verkeer zou dit absoluut 24/7 paniek en blikschade opleveren. Binnen 200 meter ritsen in Broekland 30 banen in elkaar tot in een trechter ter breedte van een koeienpad. Natuurlijk hebben pikstarters als een Ruud Boom, Edwin Ophof, een Johan Kats of een Broeklandse stuntloper hiervan geen last. De haviken hierachter, de breed uitgewaaierde trein: ja, die moeten in de remmen. De gemoedelijkheid in het peloton is van dien aard dat ook de allerlaatsten probleemloos deze flessenhals door komen. In het uitgestrekte landgoed is bovendien alle ruimte om het verloren terrein goed te maken!

Wellicht is ‘gemoedelijkheid’ bij deze Raalte Plaza JSC crossloop wel de alles overheersende kracht op de tweede zondag in januari. Ook al zal de Jeugd Sport Commissie voorbereid moeten zijn op het grootste looppeloton ooit.

Lees ook

Gemeenteraad Dalfsen aan zet over zoekgebied Dalfserveld-West

DALFSEN – De gemeente Dalfsen heeft na uitgebreid onderzoek het agrarische gebied Dalfserveld-West aangewezen als …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.