column goos lier duurzaam en duurzaam

Onlangs heb ik het landbouwbedrijf van de familie Kloosterman in Hellendoorn bezocht. Het landbouwbedrijf van Bert Jan en Manon Kloosterman behoort tot de grootste melkveehouderijbedrijven in Overijssel. Het is een bedrijf met bijna 400 koeien. Voor het melken zijn drie Poolse werknemers aangenomen. Op de zolder van de melkstal is een vergaderruimte ingericht. Deze vergaderruimte is te huur. Manon zorgt voor koffie en lunches. Het is interessant om te zien dat juist vaak grote boeren waarvan je denkt dat die het al wel druk genoeg hebben er dergelijke nevenactiviteiten op na houden.

Het bijzondere van de onderneming van Bert Jan en Manon is dat ze toen ze amper 20 jaar geleden begonnen met het bedrijf ‘slechts’ 40 koeien hadden. Het schijnt dat Bert Jan erg goed is in het zien en grijpen van kansen. Zo is de behoefte aan grondaankoop door de overheid ten behoeve van natuurontwikkeling in het gebied benut als een mogelijkheid om te groeien. Aankoop van natuur betekent dat andere boeren er mee ophouden, dat er grond en gebouwen vrijkomen en dat er geschoven kan worden met grond. Bert Jan is gaan overleggen/onderhandelen met buren en overheden met als resultaat dat hij zijn bedrijf heeft kunnen verplaatsen en aanmerkelijk heeft kunnen vergroten. Het recht om enkele huizen te mogen bouwen gekoppeld aan de ontwikkeling van een nieuw landgoed hebben gediend als smeerolie.

Wat zouden we nog meer willen. Er is sprake van een nevenactiviteit op de boerderij in de vorm van een vergaderruimte. Het is ook mogelijk de boerderij te bezoeken. De totstandkoming van de boerderij is gepaard gegaan met natuurontwikkeling en een nieuw landgoed en er zijn veel investeringen gedaan i.v.m. duurzaamheid. Oh ja, en de boerderij is ook nog op een zodanige manier geplaatst tegen de bosrand dat het nauwelijks storend is voor het landschap.

Gaan we in Salland ook toe naar melkveehouderijbedrijven met 400 of meer koeien. Het zou zo maar kunnen. Veel inwoners van Salland, waaronder ik, willen graag behoud van het kleinschalige landschap, koeien in de wei en streekproductie. Kan het samen? Het kan samen! Experimenten tonen aan dat grootschalige landbouw ook in een kleinschalig landschap kan. En verder is het toch vooral aan de inwoners van Salland om te laten zien dat ze graag bereid zijn om extra te betalen voor producten uit de streek en voor melk van koeien uit de wei, zodat ook andere ondernemende boeren zich kunnen ontwikkelen. Het kan wel, maar het gaat niet vanzelf.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.