zondagrust niet van god maar rust is hoognodig

Opinie – Volgend jaar mogen de winkels veel vaker open op zondag. 52 Keer om precies te zijn. De rijksoverheid heeft gezegd dat gemeenten het eigenlijk zelf maar moeten bepalen. En omdat onze vertegenwoordigers in de raad graag willen bepalen wat goed is voor ons, vergaderen ze in iedere gemeente over hoevaak van die 52 keer een winkel open mag.

Zaterdagavond was in het programma De Kwis (eerste zes minuten mag je overslaan, volgend jaar moeten ze nog een manier bedenken om Paul de Leeuw er verder uit te snijden) nog weer eens mooi te zien wat het verschil is tussen waar het publiek het over wil hebben en waar politici het liefst hun tijd mee verdoen. Alexander Pechtold was te gast en moest aan het eind van het programma speechen over drie onderwerpen waarbij het publiek per onderwerp mocht kiezen uit twee. Want D66 is toch voor het referendum? Je mag raden wat het publiek koos toen het moest kiezen tussen Syrië en de Toyboy van Onno Hoes, of tussen stiekeme stickerplakker Wilders op weg naar een nieuwe holocaust of over het pensioenakkoord. Pechtold wilde natuurlijk belerend over Syrië en het pensioen praten, maar het publiek koos voor de toyboy en Wilders.

Zo sprak het Raalter CDA zich uit tegen zondagopening van supermarkten in verband met het geloof, terwijl dominee van Solkema en pastor Noordink van respectievelijk de Protestantse kerk in Heino en Laag Zuthem en de Rooms Katholieke kerk in Heino en Lierderholthuis zeggen dat ze het wel jammer vinden die zondagopening, maar zolang het hun diensten en vieringen niet doorkruist, och, laat dan maar. (Zo’n opstelling van de kerk is trouwens ook uniek!) Het is wel een kunst, hoe snel politici iedere vier jaar het weer voor het elkaar krijgen niet meer te begrijpen dat ze het volk vertegenwoordigen. Het zijn net journalisten van de oude media.

Waar komt die zondagrust eigenlijk vandaan? Nou, uit Genesis 2:3, daar wordt geschreven dat God na zes dagen aarde-scheppen wel even een dagje rust nodig had. “En God heeft den zevende dag gezegend, en die geheiligd; omdat Hij op denzelven gerust heeft van al Zijn werk, hetwelk God geschapen had, om te volmaken.” Dan moet je dus eerst geloven in het ontstaan van de wereld in zeven dagen. En dan nog blijkt Genesis die vrije dag in de week op zaterdag gepland te hebben. De Romeinse keizer Constantinus heeft in 321 na Christus de zondag als de ’eerbiedwaardige dag voor de verering van de Zon’ ingevoerd. Hij hoopte op die manier Joden, Christenen en Heidenen op één lijn te krijgen.

Tja, dan blijft er weinig over van deze CDA-zin tegen zondagopening: “Vanuit de levensbeschouwelijke benadering betekent uitbreiding van de koopzondag een ondermijning van de zondag als dag waarop (religieuze) bezinning en het immateriële aandacht krijgen.”

De economische discussie houdt ook niet helemaal stand. In de zorg en de horeca is al lang een 24-uurseconomie. En je kunt het net zo goed heel raar vinden dat je in het weekend veel moeilijker een dokter kunt bereiken dan dat je er voorstander van bent. Alsof je in het weekend anders ziek bent dan door de week. In distributiecentra wordt al lang dag en nacht gewerkt om die supermarkten die wel of niet open mogen op zondag voortdurend te bevoorraden. Als een kleine ondernemer niet meer mee kan komen met de 24-uurs-ontwikkeling is dat geen argument niet over te stappen op zeven dagen in de week open. We verbieden Bol.com ook niet. Je kunt ook de uitdaging aangaan en de zoektocht starten naar nieuwe concepten.

Wat overblijft is de behoefte aan rustmomenten in de week. Dat is een zorgelijke. We slaan tegenwoordig iedere tien minuten de hoeveel data op die gelijk is aan alle data die we opsloegen vanaf zover terug als je maar durft tot 2000. We krijgen per dag beelden op ons netvlies, net zoveel als onze opa en oma in hun hele leven. Door de computer werken we niet langer of korter, maar wel veel intensiever. Vraag-antwoord gaat sneller, de hoeveel vragen neemt massaal toe, processen volgen elkaar in veel hoger tempo op. We nemen ons werk mee naar huis en loggen op zondagavond al vast in voor een frisse start op maandag.

Daar moet rust tegenover staan. Niet per definitie een zondagrust, maar wel rust. Bijvoorbeeld door op zondag lekker rustig met z’n tween te gaan winkelen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.