vvd afdelingen vechtdal bezoeken rova

Elk van deze gemeenten heeft een eigen contract met ROVA en in dit contract is niets opgenomen over de verrekening van de huisvuilophaling met de burgers. Vragen hierover dienen aan de betreffende wethouder gesteld te worden.

ROVA heeft zich als doelstelling gesteld grondstoffen terug te winnen uit huisvuil en organisch huisvuil zodanig te verwerken dat het optimaal hergebruikt wordt. Plasticverpakkingsmateriaal wordt terug gestuurd naar de verpakkingsindustrie voor hergebruik, papier gaat terug naar de papierindustrie en metalen terug naar de metaalhandel.

In een vergistingsinstallatie in Zwolle verwerkt ROVA zelf het Gft-huisvuil (dit betreft groente-, aardappel-, vlees-, fruit- en tuinafval) tot biogas en compost. Het biogas wordt voor (eigen) auto’s gebruikt en aan het aardgasnet toegevoegd. De op biogasrijdende auto’s zijn o.a. stiller en produceren minder fijnstof per km dan gelijke auto’s die op dieselolie rijden.

De compostering levert ROVA nog zorgen, omdat de huidige wetgeving niet toestaat dat compost uit de vergistingsinstallatie direct in de landbouw ingezet wordt. De extra handeling om dit wel te mogen doen wordt door ROVA ingekocht en drukt dus op de prijs.

Vervolgens werd het gezelschap rondgeleid langs de installatie, zodat gezien en geroken kon worden wat de gft-verwerking veroorzaakt, produceert en welke veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. Alles met elkaar een winderige maar wel leerzame middag. Organisatoren en ROVA-directie dank hiervoor.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.