voor 20 euro pu komt beunhaas niet eens

Opinie – De gemeente Raalte laat huishoudelijke hulp voor hulpbehoevenden werken voor twee tientjes per uur. Dalfsen en Ommen hebben gezegd dat het werk niet voor die twee tientjes uitgevoerd kan worden en deden er iets bij. De tarieven van Deventer, Olst-Wijhe en Deventer weten we niet.

Hoe kan een gemeente huishoudelijke hulp voor mensen die dat zelf niet meer kunnen, inkopen voor twee tientjes of een paar euro meer? Komt daar het woord ‘asociaal’ niet om de hoek kijken?

Mensen die zelf het huishouden niet meer kunnen doen, hebben recht op vergoeding via de wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente coördineert dat, die bepaalt wie wat krijgt, die koopt hulp in. Bij bijvoorbeeld Carinova of andere zorggroepen.

Denk nou niet dat de huishoudelijke hulpen voor twintig euro per uur werken. Nee, die twintig euro zijn de inkoopkosten. Dus de organisatie die deze zwakkeren van de samenleving moet helpen moet er zijn hele bedrijf van betalen. Kantoor, administratie, directeur, benzinekosten, computers, o ja: ook het personeel nog.

Gemeenten hebben geen benul van kosten. Ze huren zelf interimpersoneel in tegen 150 euro per uur, volk dat overal vandaan gehaald wordt en geen idee heeft in welke gemeente ze op dat moment aan het werk is. Ze moeten klussen doen die niet bestonden met minder onzin-regels.

Heb je ooit ergens grotere balies gezien dan in je eigen gemeentehuis, die dan ook nog de helft van de week dicht zijn? Deventer is vorige week begonnen de miljoenen voor weer zo’n grotesk gebouw in de bouwput te storten. Dalfsen, Hellendoorn en Olst-Wijhe hebben er pas eentje geopend. Raalte kwam direct na de verbouw er achter dat ze al weer moesten verbouwen.

Het wegennet van iedere gemeente is voorbereid op snelheden van 120 kilometer per uur. We mogen er dertig, dus komen er verkeersremmende obstakels. Het mag wat kosten.

Welstandscommissies jagen burgers op kosten en kosten ambtenaren handen vol werk, die commissies hoeven er niet eens te zijn.

Tja, dan is het geld op een gegeven moment op. En dan laat je de huishoudelijke hulp voor mensen die niet meer in staat zijn dat zelf te doen, uitvoeren voor een fooi. Voor 20 euro per uur komt de beunhaas nog niet eens.

In Raalte – daar zijn ze heel goed in aanbesteden, zie de doorgestoken kaart in het riool en de gemeentelijke advertenties – hadden ze ook nog als eis gesteld dat de partij die het huishouden gaat doen, niet alleen de klanten, maar ook de werknemers van de andere partij moet overnemen. Waar zo’n gemeente zich dan ook nog mee bemoeit. Het lijkt wel een communistisch regime, en dat met een vrijdenkende VVD-burgemeester aan het roer en een meerderheid aan christelijke CDA-wethouders.

Dit soort aanbestedingen kennen we ook in het openbaar vervoer. Dan rijden er ineens anders gekleurde bussen met dezelfde chauffeurs. Die zijn bij de een ontslagen en bij de ander weer aangenomen. Met verlies van al hun rechten. En allemaal weer drie keer eerst op een jaarcontract.

In wat voor maatschappij willen we eigenlijk leven?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.