verwijder zelf het onkruid uit de straat

Opinie – In Aalburg heeft de wethouder burgers opgeroepen hun eigen straatje schoon te vegen, er het onkruid te verwijderen. Voor hem was dat het redmiddel om de begroting sluitend te krijgen. Het is een eenvoudig oproepje dat vast veel stof doet opwaaien. Maar er zit een immense aardverschuiving in denken achter.

Als die Aalburgse wethouder zijn eigen kleine stap goed analyseert zou het kunnen leiden tot een grote stap voor het democratisch denken. Hoe zei Armstrong dat ook al weer toen hij op de maan stapte: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”.

Kijk, die wethouder heeft natuurlijk geen idee. Die moet het huishoudboekje sluitend krijgen. Via het kaasschaafdenken doe je dan eens wat: de buurt de eigen straat schoon laten maken, scheelt op de loonlijst een mannetje op een bezemwagen met staalborstels en een gifspuit. En als de straat het zelf ‘aanpakt’ ‘is het ook nog zo een keer gedaan’.

Op zo’n kleine schaal zullen mensen er tegen in het geweer komen. “Huh? We betalen daar toch belasting voor? Dat moet de gemeente zelf toch doen?” Maar feitelijk is het o dat een gemeente niet meer is dan een club ambtenaren die doet wat wij ze opdragen. Toegegeven, die indruk wekken de meeste ambtenaren niet (in Raalte geven ze opdracht blad te blazen in een park, zie de Facebookpagina van Salland Centraal), maar zo zit het toch echt. En die opdrachten, die geven we via raadsleden, die dan weer wethouders aanwijzen. Zo’n wethouder komt dan met dat idee van eigen straatje schoonmaken. De maatschappij, dat ben je zelf. Het is echt waar.

Die wethouder in Aalburg koos de schone straat als doel zijn begroting te sluiten. Maar eigenlijk is het een middel achter het doel de maatschappij weer meer verantwoording terug te geven. Je zult zien dat dat enorm besparend werkt. Alleen al omdat een wethouder met andermans geld werkt en dus altijd te groot, te veel en te duur rekent. Neem alleen al het uurtarief van ingehuurde schrijvers van rapporten voor in de onderste la. Dat uurloon kan wel lager, maar de wethouder voelt geen urgentie. In alles wat een gemeente doet weegt da gemak van beschikken over andermans centen mee. Als het op is, doen ze er gewoon een procentje bij op de belasting.

Naast besparen in keuzes waar het geld wel en niet naar toe gaat, wordt ook bespaard op regeltjes maken en regeltjes controleren. Want als je de mensen zelf hun straat schoon laat maken, bepalen ze zelf wel hoe schoon ze de staat willen hebben en hoe vaak ze de straat schoon willen hebben. En in dat voorbeeld kun je de schone straat vervangen door de bouw van je huis, de kap van je boom, de hoogte van je carport, het verbranden van huisvuil, het open hebben van je winkel, het houden van een feestje, noem maar op. Daar hebben we nu allemaal regels bedenkende en controlerende ambtenaren op zitten van ons geld, terwijl we dat helemaal niet willen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.