tweede kerstdag kerstcross nieuw heeten

Rijdend over de N332 beperkt slechts de rotonde een vlotte doorgang. In de luwte van grote broer Heeten en van mooi-Holten; tja, daar moeten ze het mee doen, in Nieuw Heeten. Grijs dus; meerdere tinten grijs misschien. Is dat alles?

De eerste de beste inwoner van Nieuw Heeten zal bij de oversteek van het hekk’ndam – dit vooroordeel tegenspreken. De carnavalsvereniging dan? Het nieuwe multi functionele accommodatie, het toneel, het vakantiepark, het bedrijventerrein. Na een korte ademnood valt – nog eens extra aangezet – de handbal als een verpletterende bewijs van levendigheid en trots. Inderdaad, daar kan de buitenstaander echt niet omheen. Het cluppie uit het nietige Nieuw Heeten , in de landelijke eerste divisie nota bene!

Eerste divisie-waardig is ook één van de oudste crosslopen in het Oosten van het land, de Kerstcrossloop vanaf sportpark De Belte. In de 35-jarige historie heeft deze loop een ware metamorfose ondergaan. Wat overeind bleef was het tijdstip, de Tweede Kerstdag. De organisatie is de laatste decennia stevig in handen van de sportvereniging, waardoor start en finish op eigen grond gesitueerd zijn. Ook het parcours is niet meer van weleer. De oudere lopers onder ons zouden dit wellicht wensen, het uitgestrekte bos- en heidegebied van de Sallandse heuvelrug. Inclusief Hooglanders .

De resolute ingreep van de organisatie enkele jaren terug om het parkoers uit te zetten rond het sportpark blijkt een schot in de roos. Schouwpaden, maïsakkers, en bospaden maken de kleine rondes loodzwaar. De doorkomst na elke lus op De Belte geeft deze zesde loop van het Sallands Crosscircuit a special effect. Het is Harry Marissink, als loper gepokt en gemazeld, volledig toevertrouwd zich te bekommeren om het parcours. Intimi weten dat de atleet Marissink in zijn element is als terreinbanden onontbeerlijk zijn.

Op Tweede Kerstdag is de weersgesteldheid van de afgelopen dagen scherprechter. Een aantal natte voordagen, een sneeuwdekje? Dan is het, op het maïsland en verderop in het bos echt ploegen geblazen. Maar – ter geruststelling – het parcours blijft eerlijk en begaanbaar , zelfs op zaalschoentjes!

Een overwinning op de 10 km-loop van de plaatselijke atleet Ruud Boom zou deze 35ste editie voor het dorp een bijzondere glans geven. De vorm waarin hij verkeert en de winning-mood na de zeges in de beide crosslopen in Raalte scheppen hoge verwachtingen. In zijn leeftijdscategorie voert ‘de zoon van’ met overmacht het klassement aan van het Sallands crosscircuit.

En het succes van het circuit? Onverminderd en met steeds weer nieuwe spirit rolt de loopgolf zich uit over Salland. Ook Luttenberg werd vorige week zondag ondergedompeld. Ooit – een tiental jaren terug – werd getwijfeld aan het voortbestaan van de crossloop; inmiddels is Luttenberg verworden tot een bedevaartsoord voor vele, vele honderden hardlopers. Opnieuw een record dit jaar, waarbij de tellerstand van het circuit inmiddels ruim het aantal van 3600 voorbij is gesneld.

De volgende etappe is Nieuw Heeten, een ogenschijnlijk bescheiden dorp tussen Holten en Heeten. Een gemeenschap ook die verrassend kan uitpakken. De successen van de handbal spreken boekdelen. Op Tweede Kerstdag een volgende: de Kerstcrossloop.

Info:staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.