tijink ervaart vanuit zuid afrika overlijden mandela

Esmée Tijink uit Raalte zit op dit moment in Zuid Afrika. Ze loopt er stage voor haar studie Media, Informatie & Communicatie bij Saxion in Enschede voor een videoproductiebedrijf. Drie maanden is ze er al. En toen ineens overleed Nelson Mandela. We vroegen Esmée haar ervaringen op papier te zetten:

“Het was 5 december, laat in de avond. Ik was in een bar wat aan het drinken met een paar Zuid-Afrikaanse vrienden. Iemand ontving een smsje. Neslon Mandela was overleden. Meteen wist de hele bar het. Iedereen was van slag, sommigen huilden en anderen werden stil. Toen pas besefte ik wat Nelson Mandela voor de mensen hier betekent. De oudere mensen hebben zijn strijd tegen de Apartheid van dichtbij meegemaakt en de jongeren zijn met hem opgegroeid. Hij heeft het land veranderd en wordt gezien als de vader van Zuid-Afrika.”

Esmeé had kort daarvoor de arme kant van Kaapstad nog meegemaakt: “Het verschil tussen arm en rijk is hier erg groot. Je ziet de meest luxe huizen, maar ook townships. Laatst was ik voor mijn stage in een township en dat bezoek heeft grote impact op mij gehad. De huizen zijn gemaakt van golfplaten en ze zijn soms niet groter dan twee bij twee meter. De mensen moeten daar rondkomen van 10 Rand per dag. Dat is nog niet eens €0.80! In het begin moest ik erg wennen aan deze grote verschillen. Zelf leef ik hier luxe, omdat de euro hier veel waard is en daar voel ik me soms best schuldig over.”

“De mensen hier waren benieuwd wat er de komende dagen zou gaan gebeuren. Sommigen waren bang voor rellen, vanwege de aanhang van een aantal politieke partijen hier, anderen dachten dat het leven gewoon door zou gaan en weer anderen verwachtten dat de hele economie voor een paar dagen stil zou komen te liggen. Gelukkig gebeurde dit allemaal niet. Veel bedrijven gaven hun Zuid-Afrikaanse medewerkers de dag naar Mandela’s overlijden vrij.”

Esmeé voelt zich helemaal thuis in de Afrikaanse cultuur. “Het voelt als een tweede huis. De Zuid-Afrikaanse cultuur is totaal anders dan onze cultuur. Hier gaat alles veel relaxter en de mensen genieten van elk moment, ook al hebben ze vaak minder dan wij hebben.”

“De ochtend na het overlijden hield Nobelprijswinnaar en tevens goede vriend van Mandela, Desmond Tutu een dienst op de Grand Parade. Dit was de eerste dienst die plaatsvond in Zuid-Afrika na zijn overlijden. De Grand Parade is een bijzondere plek, want daar gaf Mandela zijn eerste toespraak als vrij man, nadat hij na 27 jaar gevangenschap was vrijgelaten. Dit is ook de plek waar alle mensen samen kwamen om Madiba (zo wordt Mandela hier genoemd) te herdenken. De wegen om de Grand Parade zijn bijna twee weken lang afgezet geweest, zodat mensen er bloemen konden neerleggen en Madiba konden eren. Ook was dit de plek waar alle media zich verzamelde en updates gaven vanuit Kaapstad.”

Begrafenis

Tussen Madiba’s overlijden en zijn begrafenis zat anderhalve week. De sfeer in Kaapstad was compleet anders, op een positieve manier. Het is bijzonder om te zien hoe een land haar held eert. Elke dag waren er mensen op de Grand Parade en er was een dienst in het stadion, dat compleet uitverkocht was. Het hele stadion was aan het zingen en dansen, het leek meer op een feestje, maar dat is de manier waarop Zuid-Afrika afscheid neemt. Een echt kippenvel-moment. Op de dag van de begrafenis zat iedereen aan de buis gekluisterd of kwam men samen om de dienst te volgen op grote schermen. Er werd gelachen en gehuild.

Ik heb het als super bijzonder ervaren om hier te mogen zijn tijdens deze dagen en om te zien hoe een land samenkomt als eerbetoon aan Madiba. Deze man heeft niet alleen veel voor Zuid-Afrika betekend, maar voor de hele wereld. Voor veel mensen is hij een groot voorbeeld en ik weet zeker dat hij nooit vergeten zal worden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.