supermarkten raalte mogen op zondag open

Het CDA, de grootste partij in de gemeenteraad, stelde donderdag voor aanvang van de gemeenteraadvergadering al dat ze tegen opstelling van supermarkten op zondag is. De partij stelde drie argumenten te hebben tegen de mogelijkheid om op zondag boodschappen te doen: levensbeschouwelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch.

“Vanuit de levensbeschouwelijke benadering betekent uitbreiding van de koopzondag een ondermijning van de zondag als dag waarop (religieuze) bezinning en het immateriële aandacht krijgen,” stelt de partij.

“Ook vanuit andere invalshoeken zoals sociaal-maatschappelijk en economisch zijn argumenten tegen een ruimere zondagsopening te geven. Naar onze mening ondermijnt de koopzondag een gemeenschappelijke vrije dag voor familie en verenigingen, wat leidt tot een verdere individualisering van de samenleving. Het aantal (jeugd)leden bij verenigingen zal onder druk komen te staan. Mantelzorg en vrijwilligerswerk zullen ook in gedrang komen. Vooral nu zullen in verband met de participatiemaatschappij, familie en vrienden elkaar moeten helpen,” aldus het CDA.

“De beperking van de koopzondag beschermt zelfstandigen en werknemers tegen excessieve werkdruk en garandeert die personeelsleden één vaste dag waarop ‘de werkgever’ geen beroep op hen kan doen. Verruiming van de openingstijden pakt nadelig uit voor kleinere winkeliers. Indien zij hun deuren gedurende meer uren openen.“

Bijzonder detail: Vlak voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering maakten twee kerkgemeenschappenen uit de gemeente Raalte kenbaar dat ze geen bezwaar hadden tegen de opening van supermarkten op zondag. Dominee van Solkema en Pastor Noordink van respectievelijk de Protestantse kerk in Heino en Laag Zuthem en de Rooms Katholieke kerk in Heino en Lierderholthuis schreven dat aan burgemeester Zoon.

“Ondanks het feit dat de ontwikkelingen in de richting van een 24-uurs economie zorgelijk zijn en niet gezond voor lichaam en geest, moeten we accepteren dat wij er blijkbaar in onze gemeente in deze hype niet aan ontkomen om met deze stroming mee te gaan,” schreef het duo. “In het voorstel worden vanwege de openingstijden, onze vieringen gelukkig gevrijwaard van deze commerciële verstoring van de zondag. Vandaar dat we er geen praktische bezwaren tegen hebben.”

Supermarkten mogen in 2014 elke zondag vanaf 13.00 uur open. Meubelzaken, tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen (maximaal) 26 keer per jaar op zondag open. Alle andere winkels in de gemeente mogen maximaal 14 keer per jaar op zondag open. Als een winkel in zogeheten ‘volumineuze goederen’ te dicht bij een kerk is gevestigd, dan mag de winkel echter niet eerder dan 13.00 uur open.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.