Home / archiefcentraal / scholingsdag met ajax trainers in raalte

scholingsdag met ajax trainers in raalte

Ongeveer 62 trainers en medisch begeleiders uit diverse takken van sport hebben zaterdag scholing gehad van Ajax-trainers. Centraal stond het Athletic Skill Model. De Carmel Handbalschool Salland heeft samen met sportbedrijf Raalte en Topsport Overijssel het initiatief genomen om deze unieke scholing te

organiseren.

Het Athletic Skills-programma heeft als doel de jonge sporter te ontwikkelen tot een veelzijdige goede beweger, die vervolgens uitgroeit tot een atleet; deze atleet gaat zich specialiseren in één sport en tot slot zal de atleet zich binnen de sport gaan ontwikkelen tot een absolute specialist.

René Wormhoudt, de grondlegger van het Athletic Skills Model (ASM) en van de Athletic Skills Track startte met een theoretische onderbouwing van het ASM. René Wormhoudt heeft 24 jaar ervaring met de jeugd, het tweede en het eerste team van Ajax als conditie-, kracht- en hersteltrainer. In de jeugdopleiding van Ajax heeft hij van 2005 tot 2012 de visie van het ASM neergezet. Nu is hij conditie- en hersteltrainer van het Nederlands elftal.

Rene Wormhoudt formuleerde de theorie helder: Hoe laat je oefenstof optimaal aansluiten bij de groeiontwikkeling van kinderen. Hij benadrukt dat zijn model niet alleen voetbal georiënteerd is, maar breed toepasbaar. “Velen kijken toch naar wat er bij Ajax gebeurt: waarom judoën bij een voetbalclub?” Hij start met een vergelijking met vroeger: kinderen die minder buiten spelen dan vroeger, passiever zijn, overgewicht hebben en minder fit zijn. “Die bewegingsarmoede heeft niet alleen consequenties voor de topsport, maar ook voor de breedtesport. We willen in de topsport geen specialisten meer maar atleten met een specialisatie.”

Rene Wormhoudt pleit in zijn boek voor een transfer van donorsport naar targetsport. Bijvoorbeeld judo, rugby en atletiek als basis voor het aanleren van duelkracht en ruimtelijk inzicht. De theorie werd in twee praktijksessies helder vertaald naar praktische oefenvormen door Jan Willem Teunissen (co-auteur) en Ronald Mijzen, beide tevens werkzaam als fysiektrainers bij Ajax. Jan Willem Teunissen heeft zich daarna ook gespecialiseerd in de groei en belastbaarheid van pubers tijdens en na de groeispurt. Verder houdt hij zich bezig met lopend onderzoek omtrent talentontwikkeling.

Lees ook

Zorgverzekering voor minima van gemeente Raalte

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen een zorgverzekering afsluiten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.