recoveryplan rating helpt bedrijven er bovenop

Een ondernemer zal in principe zo veel mogelijk alles zelf willen doen. Dat is min of meer genetisch bepaald, want anders kies je niet voor het eigen ondernemerschap. Toch zijn er momenten dat het heel erg goed is om externe deskundigheid in te schakelen. Een mooi voorbeeld is het aanvragen van een financiering bij de bank. “Wij merken dat het regelmatig gebeurt dat een ondernemer geen financiering krijgt omdat de aanvraag niet goed is ingediend”, stelt Martijn Smit van Rating Finance Consultants.

Uit ervaring blijkt dat het door financieel experts en mensen uit het bankwezen opgerichte Rating dé partij is om de ondernemer en bank dichterbij elkaar te brengen. Wel stelt hij nadrukkelijk dat Rating daarbij aan de zijde van de ondernemer staat. “Onze insteek is om het onbegrip tussen ondernemer en bank weg te halen. Dat is de start voor wat moet uitgroeien tot een duurzame relatie”, aldus Smit die aangeeft dat Rating bij alle banken een goede reputatie heeft en tevens kan terugvallen op de middelen van een eigen participatiemaatschappij.

Rating heeft door het werk van Smit in de driehoek Zwolle-Raalte-Deventer inmiddels aardig voet aan de grond gekregen. Zwolle is momenteel een belangrijk aandachtsgebied. “De vroegere klanten van ABN AMRO Zwolle zijn allemaal bij de Deutsche Bank terecht gekomen. En die bank heeft nu te kennen gegeven dat de zakelijke klanten met een omzet tot 5 miljoen euro niet meer tot de doelgroep behoren. Daardoor moeten veel ondernemers aan een andere bank worden geholpen en daar kunnen wij prima bij helpen. Het is dus belangrijk om met de kennis van nu een goede financieringsaanvraag in te dienen. Wij kunnen de ondernemer aan de hand nemen om ze door de voor hen vaak ondoorzichtige wereld van de banken te leiden.”

Recoveryplan

Rating mag inmiddels ook specialist worden genoemd in de begeleiding van bedrijven die financieel in zwaar weer terecht zijn gekomen en met name de ondernemers die bij de banken het stempel ‘bijzonder beheer’ hebben gekregen. “Wij kunnen voor ieder bedrijf een speciaal recoveryplan maken en ze vervolgens begeleiden om ze er weer bovenop te helpen. Dit plan is een unieke samenwerking tussen een aantal professionele partijen die de handen ineen hebben geslagen om bedrijven in nood te helpen. Er wordt breed gekeken naar allerlei zaken zoals de financiering, organisatie, processen, administratie, fiscaliteiten en juridische zaken. Dit is modulair op te bouwen”, vertelt Smit die bedrijven adviseert om bij één verliesjaar al aan de bel te trekken.

Uit het recoveryplan komen vervolgens diverse concrete aanbevelingen naar voren. “Voor ieder bedrijf zijn de aanbevelingen verschillend, maar het uiteindelijke doel is wel gelijk: het verbeteren van de continuïteit en winstgevendheid. Bij het ene bedrijf moet je overwegen om bepaalde bedrijfsonderdelen te verkopen, terwijl bij de ander juist de focus ligt op het treffen van een regeling met crediteuren en de Belastingdienst. Soms is het slim uit te kijken naar aanvullend vermogen en in een andere situatie is herfinanciering de beste oplossing. Onze kracht is dat we zowel creatief als resultaatgericht zijn. Op die manier verdient de ondernemer onze uren weer terug”, besluit Smit die het liever niet heeft over crisis. “Ik geef de voorkeur aan de woorden nieuwe realiteit.”

Rating

Hamburgstraat 17

7570 AD Oldenzaal

T: 0541 294 733

E: m.smit@rating.nl

I: staging2.rating.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.