raaltenaar ontwerpt belangrijk deel brazuca site

Het verhaal van Brazuca al gehoord? Dat is dat Braziliaanse jochie dat de nieuwe Adidas-voetbal voor het WK uitprobeert. Als je wil zien wat hij van de bal vindt, moet je even naar de site van Adidas. Joeri Kiekebosch uit Raalte had een belangrijk aandeel in dat Brazucadeel van de site. Joeri heeft wel wat met voetballen, speelde vroeger in de selectieteams van Rohda, inmiddels is hij een user experience designer.

Een user experience designer? “Dat is iemand die ontwerpt met als hoofddoel om de gebruiker van een product een optimale ervaring te geven. In dit geval dus de voetballiefhebber die de nieuwe bal wil ervaren. Daar heb ik user-centric design voor toegepast. De gebruiker staat in het middelpunt van die ervaring. Met het filmpje willen we niet shockeren of verkopen. De ervaring van Brazuca zit in het verhaal, de interactie, de filmpjes, de muziek, dat soort dingen. Ik zorg er voor dat alle facetten van de website aansluiten bij de doelgroep. Dat doe ik samen met een stel creatieven die het verhaal schrijven, beelden en muziek maken. Je kunt het vergelijken met een huis bouwen. Ik teken het huis, bepaal hoeveel deuren, kamers, afvoerputjes, etc in het huis moeten komen, maar iemand anders vult vervolgens de kamers in met mooie spullen en verft het behang.”

Joeri werkt bij DDB & Tribal in Amsterdam dat bekend staat om internet-reclamecampagnes. Ze zoeken het randje en gaan er gerust ook wat overheen. Niet revolutionair, wel spraakmakend.

“We kregen van Adidas de opdracht om ‘het verhaal van Brazuca’ online te vertellen. Maar het gaat niet om zo maar een stuk leer, het is dé WK-bal. Inzoomen op de bal. Uitzoomen om door de site te scrollen. Het klikken op items voegen we bewust toe en maken we bewust wat speelser dan normaal, omdat interactie met je site een positief effect heeft op je mate van interesse. Hoe meer je klikt, hoe actiever je houding, hoe beter het verhaal wordt opgenomen.”

“Uiteindelijk worden wij afgerekend op ‘engagement’: op het aantal clicks, het aantal minuten dat iemand op de site blijft, het aantal filmpjes dat iemand gezien heeft. En daarom maken we het klikken ‘leuk’, we vertellen het verhaal op een hele visueel interessante manier, we gebruiken beroemde voetballers voor extra overtuigingskracht, allemaal om de boodschap op een zo interessant mogelijke manier over te brengen.” Bij Brazuca lijkt dat gelukt: al mee dan een miljoen keer aangeklikt.

Joeri past in zijn werk cognitieve psychologie toe: “Zelf veel internetten helpt ook wel. En de theorie die ik opdeed op Saxion. Maar uiteindelijk is alles wat ik doe te herleiden tot de cognitieve psychologie: hoe ervaren wij. Ik pas technieken uit die leer toe om mijn doel te bereiken. Ik maak vaak een afweging tussen ‘bewezen’ principes zoals ‘groen is goed, rood is fout’, ‘groot trekt de aandacht, klein is secundair’ en ‘hoe kan ik verrassen, hoe kan ik de aandacht trekken.’ Tja, je begrijpt dat dat vaak conflicteert. Op dat snijvlak werken wij. Ons bureau staat er om bekend af en toe iets over de grens te gaan van de norm.

Andere ontwerpen van Joeri Kiekebosch zien? Download dan de McDonald’s NL app. Of kijk op vimeo naar 68835941, 66888180 of 34368970.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.