raalte controleert drankgebruik jongeren

Gemeente Raalte gaat jongeren en ouders van jongeren voorlichten over de nieuwe drank- en horecawet. Vanaf 1 januari mogen jongeren van onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen. Na de voorlichtingsronde gaat de gemeente ook controles uitvoeren, of de wet nageleefd wordt.

De gemeente Raalte handhaaft de Drank en Horecawet en is voorbereid om in het nieuwe jaar te controleren op de leeftijdsgrenzen. Er komt geen overgangsjaar voor 16- en 17-jarigen. Zowel jongeren als verkopers riskeren een boete of andere maatregelen als zij de wet overtreden.

Deze week krijgen alle verkopers van alcohol en alle ouders van jongeren tussen de 15 en 18 jaar een brief van de gemeente over de nieuwe wet. “We gaan eerst voorlichten en daarna gaan we waarschuwen en handhaven”, aldus wethouder Gosse Hiemstra. “Deze wetswijziging is omschakelen voor alle partijen”.

Ion Raalte wordt meer gedronken door jongeren dan in omliggende gemeenten. Extra reden om in te zetten op de nieuwe norm van 18 jaar. Het voorkómen dat jongeren alcohol kopen en drinken ziet de gemeente als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, ouders, jongeren zelf, scholen, alcoholverkopers en andere maatschappelijke partijen.

Voor 1 juli 2014 moet de gemeente een Preventie- en Handhavingsplan vastgesteld hebben. Daarin staat niet alleen hoe de wet wordt gehandhaafd, maar ook met welk beleid binnen de gemeente wordt gewerkt aan het voorkómen van alcoholgebruik en –misbruik.

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak gaat ook naar 18 jaar. Verkopers worden strafbaar als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren zelf worden niet strafbaar gesteld.

Kijk voor meer informatie ook op staging2.naar18jaar.nl en staging2.nix18.nl .

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.