pvda bezorgd om woonlasten huurders

PvdA Raalte maakt zich zorgen over de woonlasten van huurders van sociale huurwoningen. Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle huurders van woningen, na aftrek van de woonlasten, een inkomen overhoudt dat ligt onder het niveau dat het Nibud als minimaal noodzakelijk aanmerkt (de armoedegrens). Dit loopt bij ongewijzigd beleid op tot 35% in 2017.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de twee voornaamste oorzaken voor de armoede liggen in het verliezen van een baan (werkloosheid) en in te hoge woonlasten. De woonlasten bestaan naast de huur vooral uit kosten voor energie. Vooral bij oudere woningen doet zich de situatie voor dat de energiekosten hoog zijn en dat deze soms zelfs hoger liggen dan de huur. In de kosten voor de huur kan de gemeente nauwelijks sturen, en zeker niet op de korte termijn. Hooguit kan gedacht worden aan afspraken over de voorraad woningen met lage huren.

PvdA wil dat het gemeentebestuur actie onderneemt, samen met Salland Wonen. “Salland Wonen is al bezig met energiebesparende maatregelen, en deze werkzaamheden moeten ondersteund en versneld worden,” stelt Arie van der Wilt namens de PvdA-fractie. “Naast het feit dat we daarmee echt iets aan armoedebestrijding doen heeft dit nog twee voordelen: we doen actief iets aan duurzaamheid en wachten niet alleen maar af wat anderen doen, en we genereren werkgelegenheid, waarmee we nog een belangrijke doelstelling invullen.”

De PvdA vraagt het gemeentebestuur in een brief of het Raalter gemeentebestuur tot actie over wil gaan en in overleg wil treden met SallandWonen of huurwoningen sneller geïsoleerd kunnen worden. De PvdA vraagt het Raalter College van B&W de gemeenteraad een voorstel te doen om tot een oplossing te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.