oude boerderij in oude glorie hersteld

Boerderij ’t Walgien aan de Horstweg in Broekland heeft een nieuw rieten dak aan de dorpszijde. Dat was de afronding van een serie restauraties aan het voormalige stalgedeelte.

Via de Stichting IJsselhoeven is subsidie verleend. Volgens deze stichting “draagt de boerderij bij aan de kenmerkende kwaliteiten van de IJsselvallei”. Het werk had plaats in het kader van het project ’Nog meer rieten daken IJsselvallei’ van de provincie Overijssel. Rietdekkersbedrijf Harleman uit Olst heeft de klus uitgevoerd, de inspectie was in handen van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland.

Volgens Hans Walgien, die de historie van de boerderij beschreef, is moeilijk te achterhalen wanneer de oude bebouwing ’t Oldewallegie is neergezet. Volgens hem is zeker dat de bouw voor 1600 plaatshad. Het voorhuis stamt uit 1737, het stalgedeelte werd na brand in 1914 gedeeltelijk opnieuw opgetrokken.

Door een plan van de Deventer architect Rothengatter behield het stalgedeelte in 1987 bij een grondige verbouwing en restauratie tot woonhuis van de familie Ten Klooster het authentieke karakter. Sindsdien is het oude pand regelmatig ‘vernieuwd’, voor het laatst in 2005 met een nieuw rieten dak aan de noordzijde maar steeds zonder subsidie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.