ondernemers zijn op goede weg met duurzaamheid

Vol trots liepen ze samen door zwembad Tijenraan. Ondernemers uit de gemeente Raalte en wethouder Jacques van Loevezijn. In hun kielzog een delegatie van gemeentebestuurders uit Nederland en België die speciaal naar Salland waren getrokken om het ‘wonder van Raalte’ te aanschouwen: verwarming van zwembadwater met behulp van rioolwater. Het is nog steeds een van de mooiste voorbeelden van duurzaam ondernemen in de gemeente Raalte. Wat de portefeuillehouder betreft, komen er nog vele initiatieven bij.

Ondernemers zijn zeker op de goede weg met het thema Duurzaamheid, is de ervaring van Van Loevezijn en medewerker Duurzaamheid Jasper Arends. Maar het is volgens het duo wel zaak om het warm te houden. Bijvoorbeeld door het tot een vast agendapunt bij de ondernemersverenigingen te bombarderen. Er is namelijk veel van elkaar te leren. Zo kan een op het oog redelijk simpele ingreep een behoorlijke energiebesparing opleveren.

Vraag het maar aan de mensen van Synergy Health (voorheen Wasserij Salland) waar de plaatsing van een warmtewisselaar een behoorlijk voordeel heeft opgeleverd (zie foto). En je kunt elkaar bijpraten over mooie nieuwe initiatieven, zoals het Energiepark Heeten. De initiatiefnemers hebben het plan opgevat om aan de dorpsrand een pilot te starten met de plaatsing van grondgebonden (i.p.v. op het dak) zonnepanelen.

Het zijn mooie bouwstenen in het streven naar een volledig duurzame gemeente in 2050. Uiteraard zal ook de gemeente zelf een steentje bijdragen. ‘De ambtelijke organisatie moet in 2025 volledig duurzaam opereren. Dat is een stip aan de horizon die echt vaststaat.’

De cijfers van de gemeente Raalte tonen aan dat er hier en daar ook nog wel wat (verloren) terrein valt goed te maken voor het lokale bedrijfsleven. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar het elektraverbruik in Raalte, dan loopt het bedrijfsleven qua besparing achter op de particulieren. Aangezien ze wel 2/3 van het verbruik voor hun rekening nemen, is daar nog wel winst te behalen’, stellen Van Loevezijn en Arends die in dit verband graag wijzen op het bestaan van de zonatlas (staging2.zonatlas.nl). Deze website laat je in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. ‘Het is vooral gericht op particulieren, maar het is zeker ook interessant voor het bedrijfsleven.’

Duurzaamheidsdag is prima instrument voor verbinding

Wethouder Jacques van Loevezijn en medewerker duurzaamheid Jasper Arends kijken met een goed gevoel terug op de Duurzaamheidsdag van 2 november jl. ‘Absoluut succesvol’, zeggen de twee, die benadrukken dat het bedrijfsleven heel goed beseft dat er in principes geen offertes worden uitgeschreven. ‘Maar het is een heel goede dag voor de onderlinge verbinding. Zowel tussen particulier en bedrijfsleven, als tussen overheid en bedrijfsleven en ondernemers onderling.’

De gemeente Raalte is het Carmel College Salland dan ook zeer erkentelijk dat ze als gastheer wilde fungeren voor de tweede editie van de Duurzaamheidsdag. De dag moet nog worden geëvalueerd met het organiserende bureau, maar het eerste gevoel is goed. ‘Het publiek was bijzonder geïnteresseerd. Je merkt dus wel dat men meer bezig is met het thema Duurzaamheid dan twee jaar geleden bij de eerste Duurzaamheidsdag. Er was veel positieve energie’, is de fraaie uitsmijter van Van Loevezijn en Arends.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.