ondernemen anno 2013 weg met de hekken

“Het hekje om het bedrijf werkt niet meer”, dat was de strekking van de sprekers tijdens de jaarlijkse bedrijvencontactavond voor het MKB in de gemeente Dalfsen. “We hebben te maken met een veranderende werkelijkheid”, vertelde wethouder Klaas Agricola. “Wie innoveert loopt voorop. We moeten samenwerken, elkaar opzoeken en versterken, met als doel om beter, sterker en toekomstbestendiger uit de crisis te komen”.

Co-creatief zijn, noemen ze dat. En co-creatie was het thema van de avond. Marcel Zwakenberg van Cariama IT gniffelde een beetje bij de woorden van de wethouder. “Dat doen wij allang”, vertelde hij. En hij kon het ook niet laten om dat middels een tweet de wereld in te sturen. “Ik zit met Vangnet IT en Merkatiko in hetzelfde pand”, vertelt hij later. “Allemaal bedrijven op het gebied van ICT. We zijn dag in, dag uit met co-creatie bezig. Netwerken, elkaar scherp houden en profiteren van elkaars kennis.”

Dalfsen had bewust voor een andere locatie gekozen. De insteek: laten we vaker bij elkaar over de vloer komen. En wie zou dan een betere gastheer kunnen zijn dan EPDM Systems, eerder dit jaar uitgeroepen tot ‘Crinnovatiefste onderneming van Dalfsen’. Directeur Edwin van Dijk, een beetje grieperig nog, maakte na de korte presentatie van Henk Kieft (eigenaar van advies/architectenbureau KAW) nog een knipoog naar het afgelaste Symphonica in Rosso-concert van Anouk. Nee, hij was niet van plan om de avond af te blazen.

Smart Roadster

Na een korte introductie van Team Sukerbiet, een Lemelervelds initiatief met als doel een ton in te zamelen met de Alpe d’HuZes, overhandigde hij de cheque van 500 euro die hoorde bij de prijs ‘Crinnovatiefste onderneming van Dalfsen’ aan Rudie Knobben, de voorzitter van Team Sukerbiet

Daarna vertelde Van Dijk over zijn bedrijfsfilosofieën. Hij deed dat aan de hand van tien trefwoorden: omdenken, social media, innovatief, netwerken, creatief, comfortzone (kom eruit!), trendsetter, co-creatie, be positive en new business. Belangrijk: zoek contact met branchegenoten. Edwin wees ook op zijn in 2007 aangeschafte Smart Roadster, inmiddels al drie keer opnieuw gewrapt. Telkens in het thema van een andere tak van het bedrijf. “We zetten hem gewoon bij klanten voor de deur. ‘Jullie laten hem overdag staan of zetten hem in de showroom en ’s avonds is ie voor jullie!’ Prachtige reclame.”

Duurzaamheidsprijs

Aan het einde van de avond volgde de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs 2013. Die ging naar Roelofs Lemelerveld. Eigenaren René en Bert Roelofs waren zich er aanvankelijk helemaal niet zo bewust van dat ze zo duurzaam bezig waren, zo vertelden ze. Totdat ze even voor zichzelf de balans opmaakten. Oog voor omgeving, bedrijf, functionaliteit, beperking van de CO2-uitstoot, personeel, beperking van brandstofverbruik en nog veel meer. De aanmoedigingsprijzen waren voor Jumbo Kamphuis in Dalfsen (vanwege de verduurzaming van het pand en het oog voor de leefomgeving) en Kwekerij Eef Stel in Dalfsen. Eef en zijn vrouw Jennie maken gebruik van gevitaliseerd water en gebruiken geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ze leveren onder andere aan de Librije. Eef toonde zich geroerd. “Ik zie het als een stukje erkenning. Want we hebben, toen we hiermee begonnen, met heel wat spot te maken gehad. Zo van: die Eef met z’n water…”

Voor een registratie van de avond zie: [youtube url="http://staging2.youtube.com/watch?v=AgC-YeDp9ks"]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.