olde bijvank this means a lot to me

“This means a lot to me.” Zo vatte Tony Olde Bijvank zijn bezoek aan Raalte samen maandag. De Australische Tony Olde Bijvank was dezer dagen terug in Raalte op zoek naar zijn roots.

Vader Johannes ‘vluchtte’ na de oorlog naar Australië. In de oorlog werd hij door de Duitsers gezocht, hij dook onder, waarop de Duitsers zijn broer Henricus oppakten. Die is in Bergen Belsen overleden. Familie heeft het de ondergedoken Olde Bijvank nogal kwalijk genomen dat niet hij, maar zijn broer werd opgepakt. Johannes is daarom vertrokken naar Australië. Er was sindsdien nauwelijks contact geweest met de familie in Nederland.

Tot anderhalf jaar geleden. Toen bracht zoon Tony een kort bezoek aan Nederland, dook in de genealogie van zijn familie, kwam in contact met de Historische Vereniging Raalte en Omgeving en met Geert en Ine Hannink. Een eerste speurtocht naar de geschiedenis smaakte naar meer. Maandag werd Tony door de burgemeester ontvangen op het gemeentehuis. Ook aanwezig een aantal ‘bekenden’ die zijn vader nog kenden van vroeger, waaronder Jan Tielbeek en zijn echtgenote.

Broeks Anton, de opa van Tony (en vader van Johannes), was begin vorige eeuw kassier van de boerenleenbank Boerhaar in Broekland. Hij hield kantoor aan huis. Het gezin woonde op de boerderij naast het huidige bedrijf van Bruggeman in Broekland.

Tony en Lauren hebben erg van het bezoek aan Raalte genoten. Daardoor kwamen ze veel te weten over de tijd die de vader van Tony in Nederland doorbracht voordat hij in 1950 naar Australië emigreerde. Volgens Tony was hij een “gesloten boek” als het op zijn jeugd in Nederland aankwam. “This means a lot for me” zo vatte hij het kernachtig samen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.