mulder wordt baas van jupiler league

Edwin Mulder begint per 1 januari aan zijn nieuwe functie als voorzitter van de Raad van Comissarissen van de Jupiler League. De voormalig voorzitter van de Go Ahead Eagles werd drie maanden geleden benaderd door de voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB en Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Na zijn vertrek bij Go Ahead kreeg Edwin Mulder veel aanbiedingen, ook van plaatselijke clubs. Op het verzoek om voorzitter van de RvC van de Jupiler League te worden reageerde hij positief. “Ik wilde het wel, maar het moet geen te operationele taak worden, dat was mede ook een reden dat ik bij de Eagles ben weggegaan. Daar besliste ik ook over de aanschaf van de emmers en de dweilen, dat wil ik niet meer.” Mulder krijgt nu een toezichthoudende rol. Hij heeft al kunnen meedenken over de verdere personele bezetting van de nieuwe Raad van Commissarissen. “De competitie is spannend en spectaculair. De verdeling van de mediagelden zijn met de komst van Fox Sports op orde. Clubs weten nu waarop ze kunnen rekenen qua inkomsten. Met de promotie degradatie regeling in de Jupiler League loopt inmiddels een pilot.” Ook gaat Mulder aan de slag met het dossier collectieve ledboarding dat nog uitgekristalliseerd moet worden.” Ik zal dit ook wel weer moeten inplannen in mijn leven. Hoe drukker je bent hoe gemakkelijker je heel veel dingen erbij doet en er tussendoor doet. Mensen die overdag niks te doen hebben vinden al snel dingen te druk en daar heb ik gelukkig geen last van”, lacht Mulder.

“Ik had vanaf 1976 een seizoenskaart bij Go Ahead Eagles”, vertelt ex-voorzitter Edwin Mulder. Met zijn vader, moeder en opa ging hij altijd naar de wedstrijden in Deventer. “De club is vanaf de jaren zeventig mijn club. In 2007 vroeg Marc Overmars mij of ik niet iets wilde gaan doen bij Go Ahead. Daar moest ik even over nadenken, want het is natuurlijk allemaal maatschappelijk corvee. Het kost veel tijd,energie en geld. Uiteindelijk heb ik besloten om toe te treden tot de Raad van Commissarissen Het bleek een opstapje naar het voorzitterschap.”

De toenmalige voorzitter gaf in 2008 aan dat hij met zijn functie wilde stoppen. Mulder ging daar na enige aarzeling op in, ”Uiteindelijk dacht ik: wat is er nou mooier om nog een keer voorzitter te zijn van je grote jeugdliefde.” Voorzitter Mulder kan terugkijken op een goed resultaat: de club is financieel gezond, de accommodatie is verbeterd en er werd voetbaltechnisch progressie gemaakt. De technische structuur is aangepakt. En last but not least: de promotie van de club naar de Eredivisie.

Op een gegeven moment is het tijd voor nieuwe dingen. Ik heb inmiddels twee eigen bedrijven. Mijn gezin met vier kinderen heb ik gewoon te kort gedaan de afgelopen jaren. Dan moet je de prioriteiten anders leggen in je leven. En het is hartstikke mooi dat je op het hoogtepunt afscheid kunt nemen. Ik heb zelfs op ’t laatst de nieuwe shirt- en hoofdsponsor Vinden.nl uit Nijverdal nog kunnen binnenhalen. Mooier kun je het niet achterlaten!”

De ex-preses van Go Ahead Eagles heeft uiteraard veel hoogtepunten meegemaakt in Deventer. “Natuurlijk was dat de promotie van het afgelopen seizoen naar de Eredivisie, maar ook de overwinningen in de beker tegen Feyenoord en het seizoen 2009-2010 was een bijzonder seizoen, want we voetbalden goed, maar promoveerden net niet in de play offs” vertelt Mulder.

“Ik beleef de wedstrijden nu als supporter. Wel lekker! Ik ging in functie naar alle thuis- en uitwedstrijden en had vele gesprekken met supporters en sponsoren. Nu kan ik na het laatste fluitsignaal naar de bar om een biertje te drinken en kan ik ook een beetje zeuren zoals iedereen dat doet. Ik ben een trotse supporter.”

Kind van een ondernemer in Twello. “We hadden thuis een bouwbedrijf, een makelaarskantoor en een verzekeringsbedrijf. Ik was een nakomertje. Mijn vader was 68 en ik 18 toen hij mij het bedrijf wilde over laten nemen. Ik was te jong, de bedrijven zijn toen verkocht. Daarna heb ik gesolliciteerd bij DTZ Zadelhoff en werd daar al heel snel (op 29 jarige leeftijd) directeur en aandeelhouder, vrij uniek. In 2008 heb ik na 15 mooie en zware jaren mijn aandelen ingeleverd en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen.”

In 1999 verhuisde Mulder naar Hellendoorn, waar hij inmiddels geworteld is.

”Ik werkte destijds in Enschede, mijn vrouw in Zwolle. We hebben de kaart gepakt, Hellendoorn lag in het midden. Zo is het gekomen, een mooie omgeving en een dorp met heel veel gemeenschapszin. Als je je actief en normaal gedraagt kom je er makkelijk tussen. Ik heb het erg naar mijn zin hier, de mensen zeggen wat ze vinden, dat spreekt mij aan, daar ben ik zelf ook van. En als er wat moet gebeuren komt het voor mekaar. Ik voetbal hier nog bij de plaatselijke VV Hellendoorn met twintig ondernemers elke woensdagavond.”

Meer foto's