jorink van crossloop tot vergaderbroodjes

Zo midden in de donkere decembermaand, ligt de uitreiking van de ROJA op 30 augustus jl., bij sommigen alweer ver in hun herinnering. Voor de winnaars is hun bekroning echter nog maar net van start gegaan. Een jaar lang mogen zij zich ‘Raalter Onderneming van het jaar’ noemen. In de categorie Detailhandel en Horeca was dit Echte Bakker Jorink. En die titel wordt door hen met veel trots gedragen.

De ROJA was niet de eerste prijs die de bakker uit Raalte ooit in ontvangst mocht nemen. Toch had deze erkenning voor eigenaren Patrick en José Jorink een bijzonder karakter: “Normaal gesproken word je bij wedstrijden of keuringen beoordeeld door vakgenoten en win je van collega-bakkers. Dit is echt een publieksprijs; een waardering van je eigen klanten dus.” En dat gevoel is wederzijds: “Toen we naar de tent moesten voor de uitreiking, stonden er al 1000 broodjes klaar om bij winst uit te kunnen delen.” Geen verrassende uitslag dus? “Ja zeker wel!”, lacht Patrick, “Maar als we eerst de uitkomst hadden afgewacht zouden we te laat geweest zijn.”

Echte bakker Jorink is voor veel Raaltenaren een vertrouwd adres voor ambachtelijk brood en banket. Producten die uitblinken in smaak en kwaliteit. Het geheim zit ‘m in uitsluitend gebruik van hoogwaardige grondstoffen en, misschien wel het belangrijkste, tijd: “Daarmee creëer je extra smaakontwikkeling, zeker bij brood.” Naast particulieren kent Jorink ook een uitgebreide zakelijke klantenkring. “We verzorgen uiteraard gebak, al dan niet met logo, maar ook lunches. Hiervoor maken we onder andere zogenaamde vergaderbroodjes; die zijn wat kleiner dan normaal. En tijdens de feestdagen leveren we veel relatiegeschenken. Variërend van speculaas of chocoladeletters tot uitgebreide pakketten vol met lekkernijen.”

De oorsprong van bakkerij Jorink voert helemaal terug naar 1881. Om als onderneming zo lang overeind te kunnen blijven, moet je wel continu in beweging zijn. Iets dat ook de huidige generatie heel goed heeft begrepen: “We proberen regelmatig met iets nieuws te komen. Sponsoring van de Salland Crossloop bijvoorbeeld, die zelfs onze naam droeg. Hiervoor hebben we speciaal producten ontwikkeld waarbij gezondheid centraal staat. Zoals broodjes met teff: een bijzonder graansoort met veel langzaam verteerbare complexe koolhydraten en ijzer, calcium en kalium. Daarnaast wordt van alle verkochte energierijke broden, bolletjes en repen 20 cent afgedragen aan de stichting SAVAS (Sallandse vereniging voor aangepast sporten). Op die manier proberen we ook ons steentje bij te dragen aan de maatschappij”.

Een andere recente ontwikkeling binnen het bedrijf is de opening van een webshop. José: “Klanten kunnen nu tot ’s avonds laat nog een bestelling doen voor de volgende dag. We bezorgen of verzenden de producten of men haalt ze zelf af in ons filiaal in Raalte Noord.” Voor de nabije toekomst heeft Jorink nog een andere droom te verwezenlijken: een open bakkerij. “We vertellen altijd wel dat we alles zelf maken, maar mensen zouden het gewoon moeten kunnen zien. Muur eruit en een glaswand erin. Zowel bouwkundig als organisatorisch vergt dit echter nog wel het nodige. Maar ooit zal het er van komen!”

Echte Bakker Jorink

Varkensmarkt 1 / Kwartel 6

Raalte

T: 0572-351354

I: jorink.echtebakker.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.