ingezonden frustraties van een postbode

De kerstkaart is een traditie die erg veel lijkt op de verjaardagsuitnodiging. Iedereen die je kent krijgt een kaart en als je iemand vergeet, weet je zeker dat je volgend jaar van die persoon geen kaart meer hoeft te verwachten. “Nodig jij mij niet uit, dan mag jij ook niet op mijn partijtje komen.”

Nu weet ik, als postbode zijnde, dat er een enorm spectrum aan kerstkaarten is. Niet alleen in kleur, vormgeving, algemene sfeer en tekst, maar natuurlijk ook het formaat. En dit is een hekelpunt waar ik elk jaar tegenaan loop. Want dit loopt nogal uiteen. De meeste kaarten zijn inderdaad een ouderwetse standaard maat, maar er is een aantal jaar een verandering in de opkomst.

Er zijn kaartjes die niet veel groter zijn dan een postzegel. En dit is voor het voorsorteren van de kerstpost een hel. Het adres staat in priegel handschrift naast, om, op of onder de postzegel geschreven en de postbode moet maar uitvogelen wat er staat. Deze kaartjes raak je gemakkelijk kwijt en dan is meneer de postbode weer de schuldige van het niet bezorgen van de kerstkaarten. Als ik een kaart niet eens met het blote oog kan zien, dan is deze kaart ook moeilijk te bezorgen.

Aan de andere kant zijn er kaarten die zo groot zijn dat ze niet door de brievenbus kunnen zonder gevouwen te worden. “Sorry meneer de postbode, maar u gaat toch niet zomaar een kaart vouwen?” “Helaas wel mevrouwtjes, want de familie Jansen vond het dit jaar nodig om kaarten op posterformaat te versturen.” Als ik zo’n kaart tegenkom, dan prop ik hem het liefst dwars door de brievenbus.

Het is ook leuk om je kaarten wat op te fleuren met extra glitters. Het probleem hierbij is dat al deze glitters tijdens het verwerken al door de envelop heen sijpelen. Op een of andere manier eindigen de glitters dan altijd op je broek of in je haar. Tijdens Pasen vind ik de laatste glitters nog terug op mijn kussensloop. En nee, dit heeft niks te maken met het niet wekelijks vervangen van mijn linnengoed. Die kakglitters gaan altijd in huidplooien, haarzakjes, wimpers, nagelriemen en bilspleet zitten en je krijgt ze er met geen grondige scrubbeurt vandaan.

Maar de grootste hekel heb ik aan mensen die niet hele adres op de kaart zetten zoals: Henk en Annie in Raalte. Hoe moet ik weten waar Henk en Annie wonen? Een achternaam zou me verder helpen, maar dat was al te veel moeite. Met een postcode kom je nog verder. Het zijn maar vier cijfers en twee letters, evenveel tekens als in het woord: Raalte. Nu is het de taak van postbode Rick om erachter te komen of Henk en Annie überhaupt in Raalte wonen en om de kaart op de juiste plek te krijgen. Meestal lukt dit niet, dus eindigt de kaart in het systeem om volgend jaar weer terug te komen op dezelfde plek.

Dus mensen, als jullie zeker willen zijn dat de kerstkaarten verzorgd op de juiste plek komen. Zorg ervoor dat tenminste de postcode en huisnummer erop staan en kies een normaal formaat kaart. Hiermee is de postbode blij en heb jij traditiegetrouw aan iedereen een prachtige kerstkaart verschaft. Maar niet aan ome Henk, want die heeft vorig jaar jou ook geen kaart geschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.