huwelijksvoorwaarden recente uitspraak rechter

Als mensen vroeger trouwden dan was dat meestal in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden kwamen als het ware in één pot terecht. Het maken van huwelijksvoorwaarden werd als achterdocht bestempeld van de man tegen over de vrouw of andersom (dan wel als achterdocht tegen over de schoonfamilies). In de huidige tijd is het echter heel normaal, dat met name ondernemers op huwelijksvoorwaarden trouwen.

Hoofdreden voor het maken van huwelijksvoorwaarden is bescherming van het vermogen van de niet-ondernemer tegen verhaalsaansprakelijkheid van de schuldeisers van de ondernemer en bescherming van de ondernemer en zijn onderneming bij echtscheiding (continuïteit van de onderneming). Elke afwijking van gemeenschap van goederen kan slechts plaatsvinden door het maken van huwelijksvoorwaarden.

Door het maken van huwelijksvoorwaarden kan aan de nadelen van gemeenschap van goederen (denk aan echtscheiding en faillissement) worden tegemoet gekomen en kan van de voordelen van de gemeenschap van goederen (bijvoorbeeld het gelijkelijk delen van overgespaard inkomen, zie hierna) gebruik worden gemaakt. De basisgedachte bij huwelijksvoorwaarden is vaak het gescheiden houden van vermogens (koude uitsluiting genoemd). Nadeel van dit soort huwelijksvoorwaarden kan zijn dat er in de loop van de tijd een scheefgroei ontstaat in de vermogensopbouw tussen de echtgenoten. Dit doet zich voor als een van de echtgenoten minder of helemaal geen inkomsten heeft, terwijl het verdiende toch vaak als resultaat van gemeenschappelijke inspanning wordt gezien.

Om dit nadeel te voorkomen zijn vaak bij huwelijksvoorwaarden verrekenbedingen opgenomen, die uitgaan van een bijvoorbeeld jaarlijkse verrekening. In de praktijk blijkt vaak dat dit soort bedingen niet door de echtgenoten worden uitgevoerd.

De ondernemer die niet verrekend, maar de plicht daartoe is overeengekomen, loopt een groot risico bij echtscheiding! Het is belangrijk wat voor soort verrekening u met elkaar bent overeengekomen. Dat het wel eens heel anders en vooral zeer nadelig voor de ondernemer kan uitpakken blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad waarbij de ondernemer de waarde van zijn onderneming (aandelen in zijn BV) diende te delen met zijn echtgenote, terwijl in de huwelijksvoorwaarden een verplichting tot verrekening van overgespaarde inkomsten was overeengekomen. De ondernemer had de aandelen in zijn BV gestort met geld wat hij eigenlijk als inkomsten met zijn echtgenote had moeten delen (verrekenen), maar dat had hij niet gedaan. Het geld was als het ware belegd door de ondernemer én zijn echtgenote in de aandelen, die vervolgens tijdens het huwelijk een grote waardeontwikkeling doormaakten, welke de ondernemer diende te delen met zijn echtgenote bij de echtscheiding. Deze vaak niet beoogde gevolgen, die een grote invloed kunnen hebben op uw bedrijf, daar waar de huwelijksvoorwaarden juist waren beoogd om uw bedrijf te beschermen, hadden voorkomen kunnen worden.

Advies: Haal de huwelijksvoorwaarden eens uit de kast, maak vrijblijvend een afspraak en bespreek de zaken die u ooit heeft vastgelegd nog eens. Als vanzelf komen dan ook uw testamenten en eventueel het opmaken van een volmacht, zoals in de vorige editie van Salland Zakelijk besproken, aan de orde. Zo voorkomt u in de toekomst onaangename verrassingen.

Neem voor meer informatie contact op met Notariskantoor De Zwart Tesink.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.