hier in olst wijhe participeren doen we al

“‘Als politici nu eens gewoon open kaart spelen’. Een prikkelende kop boven een al even prikkelend artikel op Salland Centraal (8 december jl.). Belangrijkste stelling uit het artikel: lokale politici verschuilen zich in de raadszaal en mijden het openbare debat. Hoewel slechts aspirant politicus, pak ik de in het artikel verstopte handschoen, graag op.”

Aan het woord is Toon Schuiling. Vanaf vandaag is hij geregeld te lezen in deze nieuwe rubriek.

” Laat ik om te beginnen mij aan u voor te stellen. Ik ben Toon Schuiling en ik ben door de leden van de PvdA Olst-Wijhe gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. U weet nu met wie u van doen heeft.

Terug naar de stelling. Hoe wel die negatief is geformuleerd onderschrijf ik de essentie. Het voeren van een politiek debat is inderdaad niet alléén iets voor in de raadszaal. Verjaarspartijen, de voetbalkantine, de straat en digitale dorpspompen als Salland Centraal zijn zeer geschikte plekken om met elkaar van gedachten te wisselen over onderwerpen die ons allemaal raken. Besluiten, en dat is wat anders, die neem je natuurlijk wel in de raadszaal.

Ik ga de komende periode proberen de daad bij het woord te voegen en hier een bijdrage te leveren aan het openbare debat. Natuurlijk heeft dat te maken met de verkiezingen voor de gemeenteraad. Maar als het u en mij een beetje bevalt dan is het wellicht iets om mee door te gaan. En bij alle Roalter Wind op deze site kan een briesje uit Olst-Wijhe wellicht geen kwaad.

Let wel, ik ga deze ruimte niet in beslag nemen om mijn eigen gelijk of dat van mijn partij uit te venten. Verder heb ik mij voorgenomen om mij niet te buiten te gaan aan het afvangen van vliegen. Ik wil Salland Centraal vooral benutten om dilemma’s te schetsen en te delen. Ook een raadslid, laat staan een aspirant raadslid, heeft de wijsheid niet in pacht.

Neem nu bijvoorbeeld de term participatiesamenleving. Ik kom die term over al tegen. In de krant, in gemeentelijke nota’s, in verkiezingsprogramma’s. Er worden zelfs hele congressen over georganiseerd. En ik snap best wat er wordt bedoeld. De overheid moet goedkoper. En omdat voor elkaar te krijgen moeten de handen van de burger uit de mouwen. Meehelpen met het groenonderhoud, het eigen straatje schoonhouden en het zwembad, het buurthuis en de bieb blijven alleen open als vrijwilligers bij springen.

Maar hebben wij daar met elkaar wel tijd voor? De Sallander werkt doorgaans, klust aan het huis, houdt verenigingen in stand en is fungeert niet zelden als mantelzorger. Wij zijn druk, druk, druk. En nog eens wat anders, is Salland allang geen participatiesamenleving? Er gebeurt hier best veel zonder dat er een overheid aan te pas komt. Denk aan de Sallandse Feesten, denk aan het vrijwillige natuurbeheer, de buurthuizen.

Kort en goed is er nog wel winst te behalen? Overvraagt de overheid de burger niet een klein beetje?”

Toon Schuiling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.