hier in olst wijhe over rotte kiezen

Aan het woord is Toon Schuiling. Dit is zijn tweede bijdrage in deze nieuwe rubriek.

“De brief gaat over het braakliggende Bieënkorf terrein aan de Molenstraat in Wijhe. Het terrein wacht al jaren op een nieuwe toekomst. Er staan hekken om heen en die staan schots en scheef. Aan de hekken klapperen reclamedoeken van aannemer Hoek die er, al een hele tijd, acht woningen wil bouwen. Het onkruid tiert er welig. “Geen gezicht”, zo schrijft Brummelman. “Waarom wordt het niet geëgaliseerd en in gebruik genomen als extra parkeerruimte”. “

“Een mooi idee van een betrokken burger. En daar heb ik eens over zitten prakkiseren. Want wie pakt de handschoen op? En vooral wie gaat het betalen? Het gaat vast niet om een groot bedrag maar toch…… Trekt de aannemer de knip? Ik heb het hem niet gevraagd. Ik denk het antwoord wel te weten. Het kost ‘m al genoeg. Zouden Wijhese ondernemers een duit een zakje willen doen? Wat extra parkeerruimte is nooit weg. Ook hier weet ik het antwoord. Ook bij hen groeien de bomen niet tot in de hemel. Is het dan wat om de buurtbewoners te vragen om de kruiwagen uit de schuur te halen? Zij kijken er immers tegen aan. Schiet je hiermee niet door?”

“Blijft over de gemeente Olst-Wijhe. Een gemeente die zich terugtrekt en steeds meer aan de samenleving zelf overlaat. Maar ook een gemeente die de vitaliteit van de dorpen hoog in het vaandel heeft staan. En zo ingewikkeld is het toch niet? Gemeentewerken kan die paar hectare toch wel even netjes aanharken?

Maar feit is ook dat onze gemeente meer rotte kiezen kent. De Aberson locatie hartje Olst, het oude café bij de entree van de Boskamp, het pand van Godeschalk aan de noordkant van Wijhe, om er maar eens een paar te noemen. Als je A zegt moet je ook B zeggen, gelijke monniken, gelijke kappen. En alles bij elkaar gaat het natuurlijk wél serieus in de papieren lopen. “

“Opgave voor de politiek, althans dat vindt deze aspirant politicus, is vooral om niet in soort dilemma’s te blijven hangen. Dat gebeurt nu te vaak. En dan gebeurt er niets. De kunst van het besturen is om dit soort dilemma’s productief te maken. Om partijen bij elkaar te roepen, de problemen in kaart te brengen en ontwikkelingen aan te jagen. Om verbindingen te leggen. Ga eens kijken of er ergens subsidie te halen is. Misschien dat de aannemer, samen met anderen, best wat wil doen, wellicht dat er op de een of andere bouwplaats nog een kuub of wat overtollige grond ligt…… “

“De afgelopen jaren zijn flinke nota’s geschreven over de ándere overheid en over burgerparticipatie. Best prima allemaal, maar gewoon een ingezonden brief lezen is en de koe bij de horens vatten is misschien wel net zo verstandig. “

Toon Schuiling

Meer foto's