hangjongeren een fenomeen welnee

“Door hangjongeren een fenomeen te noemen, gaan we al de mist in,” dat stelt Michel ten Vaarwerk. Hij is docent Cultureel Maatschappelijke Vorming op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Overheid en samenleving vinden het maar lastig omgaan met hangjongeren. Een groep jongeren die een ontmoetingsplek in Drostenkamp in Raalte wilde, zocht in augustus contact met ons.

Ze voelen zich gewantrouwd en niet begrepen. De, tijden geleden, aan hun beloofde hangplek is er nog steeds niet. “Het enige dat we willen, is een plek om te chillen,” stelden de jongeren. Met name het bezwaar van omwonenden van het park, vertraagt de komst van de hangplek. Maar hangjongeren, is dat nou echt iets van deze tijd?

“Waar jeugd woont, komt men samen, dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Iedere generatie geeft in meer of mindere af op het passieve gedrag van de generatie daaronder,” stelt Ten Vaarwerk. “Rondhangen is buiten spelen. Wanneer je hangjongeren vraagt waarom ze ergens staan, noemen ze steevast: “Omdat we ons vervelen”. De geschiedenis leert ons dus ook dat vervelen een belangrijke activiteit is om groot mee te worden.”

Ten Vaarwerk gaat verder: “Wellicht zit de kern van het probleem in de maatschappelijke acceptatie? Wellicht zit het probleem meer in de omgeving die geen verantwoordelijkheid meer voelt voor de jeugd die daar opgroeit? Ik zou eerder het al oude NIMBY (not in my backyard) effect een fenomeen willen noemen! Wanneer we praten over wij en zij, wat is dan van ons? Park Drostenkamp?”

Stof tot denken. Zeker als je met mensen uit de praktijk gaat praten. Bijvoorbeeld de politie. Jongeren krijgen te snel de stempel ‘hangjongeren’ opgedrukt. Dat vinden wijkagent Henny van der Velden en jeugdagent Edwin Nikamp van de politie in Raalte. “Het woord ‘hangjongeren’ is per definitie negatief. Die ervaring hebben wij juist niet”, zegt Van der Velden.

Volgens de twee agenten zijn mensen vaak te bang om naar een groep jongeren te stappen. Jongeren aanspreken is juist beter dan klagen of de politie inschakelen. “Spreek ze zelf aan en ga met hen in gesprek”, vinden de agenten. Bij het aanspreken moet je juist niet meteen fel of agressief reageren. “Actie is reactie”, legt Henny uit. Spreek je de groep fel aan, dan krijg je ook zo’n reactie terug.

Bennie Beuvink is sinds 2009 politiecoach. Meer dan dertig jaar was hij wijkagent, van 1997 tot 2009 in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof. Deze wijk haalde het nieuws vanwege de Miro-rellen in 1996. Samen met wijkbewoners pakte Beuvink de problemen aan en voerde hij plannen uit om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren waarbij zijn eigen, directe manier van omgaan met mensen effectief bleek te zijn.

Ook hij laat zijn licht over het fenomeen hangjongeren schijnen. “Het mooie met hangjongeren is dat het goed samen gaat als het je kleinkinderen zijn, die aan je handen hangen. Beide partijen slaan onsamenhangende taal uit en toch blijft het leuk vanwege de liefde die er is. Door de tijd zijn de ouderen wat milder en hebben meer tijd voor het kleine grut terwijl de makers al lang blij zijn dat ze even wat vrijheid terug krijgen.”

“Ook in dorpen of kleine steden zouden ze blij moeten zijn met heel veel hangjongeren, want dat betekent dat het dorp of stad voortbestaan heeft. Toch gebeurt het op sommige plaatsen dat men de jongeren als iets ziet waar men last van heeft. In mijn werk als wijkagent bemerk ik vaak dat beide partijen de nodige vooroordelen hebben met betrekking tot elkaar. Er is geen liefde en men ziet het lijk al drijven voordat er echt iets heeft,” stelt Beuvink.

Dat lijkt ook in de kwestie Drostenkamp in Raalte het geval. “De jongeren, wat onbeholpen, willen juist zich afzetten dus ze zijn niet altijd direct aanspreekbaar. Meestal helpt het om op tijd de plek in te nemen die de jongeren later op de avond innemen. Daarna een gesprek waarbij het de kunst is om door te vragen en niet te snel te verwijten. Langzaam maar zeker kom je er achter dat het familie is of dat het kinderen zijn van vrienden en kennissen,” aldus Beuvink.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.