gezond en natuurlijk voeding is liefde voor jezelf

Al 10 jaar werk ik alweer als voedingskundige in mijn praktijk in Raalte, daarvoor was ik al enkele jaren bezig als pijntherapeut. Ik kreeg opvallend veel vragen van mensen of ze door middel van voeding of leefstijl iets aan hun klachten konden doen. Het waren dus mijn patiënten die me na deden denken. Een artikel wat me destijds aangreep was dat van de Amerikaanse wetenschapper Schoentaler, die constateerde dat gevangenen minder gewelddadig waren met aangepaste voeding, waaronder visolie. Op dat moment was ik nog nauwelijks in voeding geschoold.

Binnen de orthomoleculaire of nutritionele geneeskunde vond ik antwoorden op mijn vraag wat er biochemisch misgaat bij ziekte en hoe we dat kunnen beïnvloeden door aanpassingen in het voedingspatroon. Weerstandsvergroting, betere draagkracht, preventie van ziekte. Menigeen denkt nog steeds dat alleen “echte” medicijnen ziekten kunnen voorkomen en bestrijden. Met voeding kun je natuurlijk niet alles voorkomen maar je kunt geweldig goed bijsturen. Hippocrates zei toch ooit: “Laat voeding je medicijn zijn”?

Uit een blad over natuurgeneeskunde las ik over voeding en liefde

Luister, ik zeg het wel vaker, maar niet eerder met zoveel woorden. Hou alsjeblieft op me te vergelijken met andere lichamen. Hou op met mijn lichaam te delen in stukken die te lang of te kort zijn, te dik of te dun. Doe je ogen dicht en kijk naar me. Ik pas tot in de perfectie precies in elkaar. Ik repareer je, herstel je, voed je, vernieuw je constant. Ik dans voor je, maar niet als je (zo) naar me kijkt. Ik lach graag, dat kost me veel minder moeite dan fronsen of boos kijken. Ik geniet van de smaak, geur, de textuur en de energie die eten me geeft, niet van de hoeveelheid. Zorg dat ik niet aankom.

De bewondering voor hoe ingenieus het lichaam in elkaar zit, probeer ik mee te geven aan iedereen. Als je dat begrijpt en deelt, ga je vanzelf zorgvuldiger eten. Naast een behandelplan en voedingsadviezen geef ik soms enkele supplementen. Ik hoop altijd dat mensen zich voor 75% aan mijn adviezen houden, dan zit er wat speling in. Ik ben altijd van de middenweg. Waarschijnlijk bereik je meer als je voedingsrichtlijnen strikt volgt maar dan moet je ook in dat hutje op de hei gaan wonen, niet aan straling blootstaan en geen stressvolle baan hebben.

Jezelf goed voeden betekent, denk ik, dat je over zoveel eigenliefde beschikt dat je jezelf de moeite waard vindt om goed te eten. Maar andersom ervaren mensen soms ook het tegenovergestelde, slechte dingen eten uit zogenaamde liefde voor jezelf.

info@matera.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.