Home / archiefcentraal / gezond en natuurlijk schildklierproblemen

gezond en natuurlijk schildklierproblemen

Regelmatig krijg ik te maken met patiënten met een te traag werkende schildklier. Het zijn meestal vrouwen die deze klachten bemerken. Wat is eigenlijk de oorzaak en welke rol spelen voedingssupplementen?

Petra (23) komt bij me op het spreekuur, na consultering van de huisarts. Ze heeft de typische symptomen van een trage schildklier maar de huisarts constateerde eerder dat haar TSH waarde goed was, dus geen schildklierprobleem. Het komt in haar familie voor, ze is kortgeleden met de pil gestopt en ze heeft een aantal uiterlijke kenmerken, de alarmbellen van de therapeut staan roodgloeiend. Ik ga haar doormeten met electro acupunctuur en deze wijst ondubbelzinnig de schildklier aan. Omdat ze specifieke medicatie nodig heeft en ik een second opinion wil, stuur ik haar door naar een bevriend natuurgeneeskundig arts maar die denkt aan stress.

Weer meet ik haar op verschillende manieren door en, eigenwijs als mijn apparaat is, wijst hij wederom de schildklier aan als boosdoener. Haar eigen huisarts wil eens en voor altijd een einde maken aan haar onzekerheid en laat een T4, T3 bepaling doen. De reguliere diagnose is inderdaad schildklierproblematiek.

De schildklier zorgt voor de verwerking van koolhydraten, vetten en eiwitten en is betrokken bij de productie van energie. Ook de warmteregulatie is een belangrijk onderdeel. De hypofyse scheidt hiervoor TSH (stimulerend hormoon) af. De schildklier produceert dan zelf T4 en T3 onder invloed van het aminozuur tyrosine en het mineraal jodium.

Er is zelfs nog een terugkoppelsysteem naar de hersenen (RT3). De klachten die optreden bij een trage schildklier zijn oa. vermoeidheid, kouwelijk, gewichtstoename, struma, depressie, haaruitval, geheugenverlies, broze nagels etc. De meest voorkomende oorzaken van deze ziekte is een auto-immuunaandoening (Hashimoto), waarbij het immuunsysteem antilichamen aanmaakt tegen de schildklier. Ook een gebrek aan jodium of tyrosine kan de oorzaak zijn. Dan zien we vaak een normale TSH waarde. Ook de invloed van stress is niet te onderschatten.

Omdat cortisol vanuit hetzelfde hormonale systeem komt is stress ook voor de schildklier gevaarlijk. Datzelfde geldt overigens ook voor de vrouwelijke hormonen (oa. oestrogeen). Zware metalen kunnen een rol spelen, vooral een kwikbelasting (amalgaamvullingen). Het gebrek aan micronutriënten zoals jodium, tyrosine maar ook selenium, zink en vitamine A en D kan ook een oorzaak zijn.

Het is extreem moeilijk een schildklierprobleem te vinden enkel op de TSH waarde omdat iedereen een eigen setpoint heeft. Vandaar dat ik pleit voor het meten van meer waarden (T4, T3). Ook zouden we veel beter patiënten kunnen diagnosticeren op basis van de klachten. Ik werk zelf ook graag met de (ochtend) temperatuurtest van Barnes om de schilklierfunctie te bepalen. De gevolgen (lichamelijk en psychisch) van een niet behandelde schildklier zijn best ernstig.

info@matera.nl

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.