dit hadden we op geen enkele manier verwacht

“Het was gigantisch hectisch. Echt abnormaal”, blikken Jo en Truus Schoorlemmer terug op de afgelopen periode. Het Heetense echtpaar startte direct na de verschrikkelijke ramp op de Filipijnen, onder de vlag van Stichting Hulpgoederen Centrum Filipijnen, met het inzamelen van goederen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan die begin november over de Filipijnen raasde. Op Nieuwjaarsdag vertrekken Jo en Truus naar het rampgebied om de ingezamelde goederen uit te delen aan de mensen die nog steeds zonder hulp zitten.

“Wat er de afgelopen periode allemaal op ons afgekomen is, hadden we op geen enkele manier verwacht”, vertelt Jo. “Toen we begonnen aan de actie rekenden we op één container vol met hulpgoederen. We zitten nu al op drie volle containers en misschien hebben we daar zelfs nog niet genoeg aan. Zoveel goederen hebben we opgestuurd gekregen. We hadden aan onze eigen container niet genoeg, daarom staan er bij Boerhof Projectinrichters in Heeten en bij een boer die nog een container leeg had volle containers.”

Stichting Hulpgoederen Centrum Filipijnen plaatste na de ramp een oproep op haar website om hun container met hulpgoederen zo snel mogelijk vol te krijgen, zodat deze eerder naar het rampgebied gestuurd kon worden dan in eerste instantie de bedoeling was. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven en zowel de regionale als de landelijke media doken er bovenop. Het gevolg was dat er massaal goederen ingestuurd werden. “We kregen spullen uit het hele land. Van Rotterdam en Maastricht tot aan Waddinxveen. Zelfs uit België werden er goederen opgestuurd. De eerste weken hadden we niet genoeg aan 24 uur per dag. De spullen die we op één dag binnenkregen, konden we onmogelijk nog dezelfde dag verwerken.”

Hulp

Op Nieuwjaarsdag vliegen Jo en Truus naar de Filipijnen, om vervolgens op 4 januari de ingezamelde spullen uit te delen op het eiland Leyte. “Ze hebben de hulp zo hard nodig”, vertelt Jo. “Ik verwacht dat de grootste rotzooi inmiddels wel is opgeruimd, maar zelfs het dak van de kerk is er af en er staan bijna geen huizen meer. Truus en ik verwachten dan ook een grote kale vlakte aan te treffen. Met het geld dat gestort is op de speciale bankrekening gaan we in ieder geval proberen het dak van de kerk te maken en de scholen weer op te bouwen. Veel mensen hebben nu helemaal geen dak boven het hoofd. We hadden vorig weekend nog contact met de burgemeester van Leyte en die vertelde ons dat er nog steeds geen tenten zijn aangekomen via Giro 555. De hulp is dus gewoon hard nodig. In totaal gaat het om 450.000 getroffen gezinnen, vertelde de minister van Buitenlandse Zaken.”

In de eerste container die uitgedeeld wordt door Jo en Truus, samen met de burgemeester van Leyte en zijn medewerkers, zitten onder andere driehonderd veldbedden, duizend zakken meel, duizend paar schoenen en heel veel kleding. “Hoe het er daar straks aan toe gaat, weet ik natuurlijk nog niet. Maar we hebben dit eerder meegemaakt, aangezien we al sinds 1990 goederen inzamelen voor de Filipijnen. We zijn heel benieuwd hoe de mensen reageren en hopen dat ze heel blij zijn met de hulp.”

Tijdens het verblijf op de Filipijnen houden Jo en Truus iedereen op de hoogte via de website van Stichting Hulpgoederen Centrum Filipijnen en via Salland Centraal.

Geld

Helpen kan nog steeds. Wil je dat het geld dat je nu nog stort besteed wordt aan hulp in het rampgebied, dan kun je dat geld tot 31 december overmaken op Iban NL64RABO0120212749 t.a.v. H.H.C.P. Goederen opsturen heeft geen zin meer, want afgelopen vrijdag is er al een container geladen en deze vrijdag nog een. De papieren voor die laatste container moesten allemaal al klaar zijn. “Het kan zijn dat er nog een container (de vierde voor Leyte) extra komt, maar daar hebben we al voldoende voor met alle toezeggingen die we hebben.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.