den alerdinckloop looppassie ten voeten uit

De levendigheid van de school blijft binnen de muren; vandaag althans. Hier in het nietige Lierderholthuis, dorp aan de wetering, koestert de bevolking de trots van het eigene. De muziekvereniging, de bouw van het multifunctioneel centrum, het toneel, de Sint Nicolaasschool, om enkele ervan te noemen. De loopgroep mag in deze opsomming niet ontbreken! RCL’98 en de Alerdinckloop; ware exponenten van een loopgolf vanuit een klein, bescheiden dorp. Over dynamiek gesproken.

Toen 15 jaar terug de Olde Wetteringloop, georganiseerd vanuit de plaatselijke kroeg, een stille dood dreigde te sterven, reanimeerde de inmiddels opgerichte loopgroep RCL deze plaatselijke loop. Met Den Alerdinck als nieuwe locatie en met Harry Kloppenberg en Theo Haverkamp als grote animatoren. Parallel aan de al maar uitdijende loopgroep, ontwikkelde zich de Alerdinckloop. Op de prachtige locatie rondom de Havezathe ontmoeten jaarlijks zo’n 600 lopers elkaar. Het statige gebouw, de gezellige sfeer en het prachtige parcours zijn karakteristiek voor deze populaire bosloop. Opvallend is de regionale aantrekkingskracht van deze loop, waarbij het aandeel uit de Zwolse regio opvalt. Dit laatste heeft ongetwijfeld te maken met de uitstraling van RCL’98.

In 1998 startte de Runningclub Lierderholthuis op met een tiental leden en drie trainers. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een ledental van ruim 300 lopers en maar liefst 14 gecertificeerde trainers. Hiervan maakt de Zwolse poot een flink deel uit. Kortom, de Alerdinckloop, als exponent van de almaar uitdijende trimrage.

Ook dit jaar zal ‘onder den Alerdinck’ op zaterdag 7 december het doorgaans stille bosgebied een dagdeel een en al levendigheid uitstralen. De namiddag begint met een centrale warming-up voor de kinderen. Hierop volgend branden ze los, de lopers op de 500 meter, de 2 , 5 of 10 km. Op de onverharde bospaden strekt het parcours zich uit over het landgoed De Colckhof en van Den Alerdinck.

In het Koetshuis kan tot een kwartier voor de start ingeschreven worden. Dit ondanks het feit dat het gros van de lopers zich al digitaal heeft ingeschreven. Een deel hiervan dient zijn startnummer nog in ontvangst te nemen, waardoor het onderkomen elk jaar weer prettig uitpuilt. Totdat speaker Borgmeijer het lopersvolk maant zich klaar te maken voor de start op het binnenplein. Vanaf de kasseien zal het compacte veld in een mum van tijd uitrollen over het zuurstofrijke landschap aan de zuidkant van Laag Zuthem. In hetzelfde bosgebied waar RCL’98 ooit met tien lopers van start ging voor een trainingsloop.

De vierde loop van het Sallands crosscircuit is geland. Lopers, klaar voor de start?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.