crossloop luttenberg parel van bergetappe

Voor de 36ste keer alweer organiseert de volleybalclub deze vermaarde, maar o zo zware crossloop in de luwte van de Maria-grot, de heilige Corneliuskerk en van het grandioos vernieuwde dorpshuis. En nog steeds draaft, wendt en keert peetmoeder Betsy van Gendt rond in de mensenmassa in en rond Elckerlyc. Als een spin in een web. Met om haar heen een enthousiaste groep dorpsgenoten die de laatste jaren volop aan de bak moet met de massale toestroom van hardlopers .

Bij binnenkomst op zo’n vroege zondagmorgen lijkt Luttenberg geheel dicht geslipt te worden met toegesnelde trimmers. In het epicentrum, waar opperstalmeester Henny Tijs bijkans onder de voeten wordt gelopen, valt geen onvertogen woord. Ook al is het dringen, wachten, een weg zoeken en ja, vaak ook stressen. Geen Luttenberger twijfelt er aan: de heilige Cornelius staat te glunderen bij al dat vreedzame gekrioel aan zijn voeten.

Ook zondag de 15de zal het niet anders zijn, onder aan de berg. Of tòch wel.Elckerlyc gaat scoren! Met nadruk , maar zeker ook met ingehouden trots, werd de schrijver van deze promotekst verzocht het aureool rond dit gerestylde dorpshuis ook aan de niet-Luttenbergers over te brengen. Want wat heeft de voorbereiding, de financiering en de verbouwing ervan veel gevraagd van de gemeenschap! En het resultaat! Voeten vegen a.u.b. Mocht er tijdens de cross een Luttenberger naast de schoenen lopen, het zij hem vergeven!

Het parkoers voor de jeugd – op zowel de 1,1 km als ook op de 2,1 km- laat de berg letterlijk links liggen. Wel zijn de eerste honderden meters meteen kuitenbijters;ook het Kerkpad en de Heuvelweg zijn best lastig. Evenals later op de morgen tijdens de langste afstanden, zullen ze lonken naar de smile van Maria, op twee honderd meter van de finish. Opvallend – of in dit kader misschien ook weer niet – is de power van de eindsprint. Van speaker Henny Tijs wordt handelingssnelheid vereist. Peter Homma, director tijdregistrator, kijkt ernaar , lacht erbij: de uitslagenlijsten krullen al uit de printer.

Op de jeugdafstand is er voor het klassement een felle strijd gaande tussen de meisjes Minke Nijhuis en Esmee Marsman; deze jonkies ontlopen elkaar nauwelijks. Eenzelfde strijd bij de oudere meisjes: Merel Loomans en Laura Prins. Luttenberg kan het verschil gaan maken, tijdelijk dan! Bij de jongste jongens gaat Luttenberg zondag echt op de banken als lijstaanvoerder Jur Heuven zijn thuiswedstrijd goed afsluit. Bij de oudste jongens liggen de eerste zes plaatsen op dit moment vast. Hoe ongenaakbaar is de Zwollenaar Simon Vos?

De populariteit van de COOPcrossloop blijkt de laatste jaren niet alleen door de massale opkomst van de recreatieloper, steeds meer wedstrijdlopers – ook van kaliber- weten de parel van Salland te vinden. Dit geeft meteen de status aan van deze loop. Niet alleen de start , vorig jaar, van Erben Wennemars is hiervan een bewijs. De laatste jaren informeerden internationale coaches en topatleten naar de cross, het parkoers en de prijzentafel. Enthousiast repten we over het mooie parkoers, de prachtige ambiance en de krentenbroden als hoofdprijs. Channi Mostafa en zijn maten hebben we niet gezien in Luttenberg!

Zondagmorgen zal Luttenberg vol lopen voor de vijfde wedstrijd van het Sallands crosscircuit, een bergetappe dit keer. Ook voor deze loop geldt: voor Elckerlyc…voor iedereen, dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.