cda tegen opening supermarkten op zondag

Per 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. Gemeenten kunnen na de wetswijziging zelf bepalen of zij vrijstelling of ontheffing verlenen wat betreft openstelling winkels op zondag . Op basis van deze wetswijziging wordt donderdag in de gemeenteraad van Raalte de “Verordening winkeltijden gemeente Raalte 2014” vastgesteld.

Unaniem zal de CDA fractie niet instemmen met een deel van deze verordening. Via een amendement zal ze trachten de openstelling op zondag van supermarkten van 13.00 uur tot 18.00 uur tegen te gaan.

De CDA Raalte fractie heeft 3 hoofdargumenten: levensbeschouwelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch.

Vanuit de levensbeschouwelijke benadering betekent uitbreiding van de koopzondag een ondermijning van de zondag als dag waarop (religieuze) bezinning en het immateriële aandacht krijgen, stelt de partij.

Ook vanuit andere invalshoeken zoals sociaal-maatschappelijk en economisch zijn argumenten tegen een ruimere zondagsopening te geven. “Naar onze mening ondermijnt de koopzondag een gemeenschappelijke vrije dag voor familie en verenigingen, wat leidt tot een verdere individualisering van de samenleving. Het aantal (jeugd)leden bij verenigingen zal onder druk komen te staan. Mantelzorg en vrijwilligerswerk zullen ook in gedrang komen. Vooral nu zullen in verband met de participatiemaatschappij, familie en vrienden elkaar moeten helpen,” aldus het CDA.

“De beperking van de koopzondag beschermt zelfstandigen en werknemers tegen excessieve werkdruk en garandeert die personeelsleden één vaste dag waarop “de werkgever” geen beroep op hen kan doen. Verruiming van de openingstijden pakt nadelig uit voor kleinere winkeliers. Indien zij hun deuren gedurende meer uren openen. “

De fractie onderschrijft de openstelling van 14 zondagen voor alle sectoren. De fractie ziet echter meer kansen voor de winkeliers door verfraaiing van centrum, beleid tegen leegstand en opknappen van het grote marktplein.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.