cda ers werken op ommer zorgboerderijen

“Eerst een overall en een paar laarzen aan om samen met een aantal hulpboeren en hulpboerin de varkensstal uit te mesten. Na de toch al warme ontvangst en het harde werken brak het zweet me uit. Na de koffiepauze gingen we naar buiten om boerenkool van het land te halen en om de kippen te voeren”, vertelt CDA-er Marinus Dunnewind enthousiast over zijn bezoek aan Kijk Doe en Zorgboerderij Aan ’t Zandeinde in Lemele.

Het CDA Ommen wil zich, nu veranderingen in de zorg zich voordoen en taken naar de gemeenten worden overgeheveld, in eigen persoon verdiepen in de zorgboerderijen in de gemeente Ommen.

Dunnewind vertelt verder: “Ik kijk terug op een hele mooie ochtend. Een ochtend waarbij ik heb gemerkt en gevoeld dat er oog voor elkaar is. Dat de mensen zich binnen de boerderij op hun gemak voelen, betrokken zijn en zinvol bezig zijn”.

Fractievoorzitter Annelies Bakelaar had Gasthoeve De Zonnebloem in Lemele van Klaas en Herma Kuiper op haar lijstje staan. Bakelaar vertelt haar ervaringen: “Klaas en Herma gaan beiden op pad zowel binnen als buiten Ommen om de gasten voor die dag zelf op te halen. Een bijzondere service net zoals de heerlijk warme maaltijd service van de Gasthoeve. Ik mocht met Herma mee in de grote bus en was de ‘nieuwe’ stagiaire. In totaal waren er 15 gasten die dag, allemaal heren van veelal respectabele leeftijd en veel met de diagnose dementie-alzheimer”.

Bakelaar vervolgt haar verhaal: “Een dagje op de Gasthoeve bestaat uit gewone alledaagse dingen samen opruimen van de stallen, het dekken en afruimen van de tafel, samen zingen, spelletjes doen of lekker een stukje wandelen. Juist de kracht van deze wijze van dagbesteding op een dergelijke locatie, op het platteland, is zo krachtig en gewenst. Dit kan en mag Ommen niet verloren laten gaan”. Bakelaar merkt dan ook op dat het CDA Ommen zich zal blijven hardmaken voor “het behoud van een veelzijdig en kwalitatief aanbod in de zorg wat zo mooi zichtbaar wordt op de diverse zorgboerderijen en gasthoeves in Ommen”.

Hennie Meulenkamp bezocht namens CDA Ommen De Haarhoeve in Witharen. Die dag vertellen Gerrit en Henriëtte Bouwmeester enthousiast over het wonen en werken op hun boerderij. Zij bieden logeer-en vakantieopvang aan kinderen met gedragsstoornissen als autisme, ADD, ADHD, PDD-NOS, MCDD of andere aan autisme verwante contactstoornissen. “Wij kijken met betrekking tot de activiteiten voor de kinderen zoveel mogelijk naar de interesse en mogelijkheden van het kind”. Hennie Meulenkamp vertelt: “Zo zoeken ze voor ieder kind een klus, de één helpt met houthakken, een ander verzorgt bijvoorbeeld de paarden.” Gerrit en Henriëtte zien de toekomst positief tegemoet maar maken zich ook wel wat zorgen wanneer in 2015 de Jeugdzorg op het bordje van de gemeente komt te liggen, zo laten zij Meulenkamp weten.

Alice Makkinga heeft haar handen uitgestoken op zorgboerderij De Meulenhorst. “Een boeiend en leerzaam werkbezoek”, aldus Alice. “Voor en tijdens de lunch hebben Tineke van Gerner en ik het gehad over alle veranderingen in de zorg, de overheveling van taken naar de gemeente en wat dit betekent voor zowel de zorgboerderijen als voor de gemeente”. Om goed voorbereid te zijn op deze veranderingen zijn de zorgboerderijen in het Vechtdal een samenwerkingsverband aangegaan, zo laat Van Gerner aan de politica weten. In januari 2014 gaan opnieuw CDA-ers een bezoek brengen aan andere zorgboerderijen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.