boeiende lezing bedelaarskolonie

Met bijplaatsing van stoelen lukte het maandagavond (2 december) om alle belangstellenden een plaats te kunnen bieden voor de lezing over bedelaarskolonie Ommerschans. De Historische Vereniging in Nieuwleusen had hiervoor schrijver Wil Schackmann uitgenodigd om naar de Ontmoetingskerk te komen.

Voor een geïnteresseerd publiek vertelde hij over het ontstaan van de bedelaarskolonie aan het begin van de negentiende eeuw als onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid. Direct al werden bedelaars vanuit het hele land en zelfs vanuit de zuidelijke Nederlanden, het huidige België, naar Ommerschans gestuurd om te worden heropgevoed. Ook de gemeente Nieuwleusen leverde regelmatig bedelaars af, die vermoedelijk vrijwillig vanuit het land deze kant opkomen om te worden geplaatst in de kolonie.

Dat de werkelijkheid in de kolonie toch uiteindelijk anders was dan de plannen beoogden, kwam duidelijk aan het licht. Het blijken niet allemaal bedelaars te zijn die door de gemeenten worden opgezonden, maar ook zieken en min of meer invaliden. Ondanks de aanvankelijke scheiding van mannen en vrouwen in de kolonie, werden er toch kinderen geboren. Toch waren er bewoners van de kolonie die wel de goede weg vonden, ook binnen de mogelijkheden van de Maatschappij.

Met diverse voorbeelden, allemaal teruggevonden in het enorme archief van de Maatschappij van Weldadigheid, illustreerde spreker zijn verhaal. Hij zei zelf enorm geboeid te zijn door de gedetailleerde archiefstukken waarmee je je in het leven van de bewoners van de koloniën van de Maatschappij kunt inleven. Schackmann schreef hierover al eerder een boek. Dit jaar kwam zijn boek over bedelaarskolonie Ommerschans uit. Dat boek, dat door de makkelijke schrijfstijl erg prettig leest, vond in de pauze volop aftrek. Het is te koop bij boekhandel The Read Shop in Nieuwleusen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.