als politici nu eens gewoon open kaart spelen

Opinie – Nelson Mandela was tot 2008 volgens de Amerikanen een terrorist. Premier Rutte daarover: “Dat moet dan vast een vergissing zijn geweest.” Als je hem dat hoort zeggen zie je een zielige vrijgezel zitten die thuis geen klankbord heeft, niet iemand die hem wakker schudt en zegt: Mark, de wereld zit iets anders in elkaar.

Grappig, die minister president van ons land. Hij zei deze week ook al te geloven dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn vast niet langer dan twee dagen had afgeluisterd. Er zou iets met Zuydewijn zijn, dus moest ie onderzocht worden. Hoeveel zou Maxima onderzocht worden met haar foute vader? En Bernhard zelf?

Het zou zo maar kunnen dat Rutte echt denkt dat heel het land hem gelooft. Intussen hoorden twee partijgenoten (een gedeputeerde en een wethouder) dat ze de gevangenis in moeten en trad een derde terug uit de Tweede Kamer omdat hij dronken achter het stuur kroop, dus zich als een potentieel moordenaar gedroeg. ’t Is maar net wat je verstaat onder volksvertegenwoordigers.

In Raalte is de fractievoorzitter van de VVD eigenaar van een nieuwssite. Die schuift het ene uur aan in geheime vergaderingen om daarna weer berichtjes te typen. Nijboer, waar het over gaat, zit straks zelfs in de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester… Piet Zoon verlaat Raalte namelijk. Hij kreeg een tweede termijn van zes jaar aangeboden, als hij beloofde daar maar een jaar van aan te blijven en dan met pensioen te gaan. Het zwartboek dat – min of meer in het geheim – over Zoon is gemaakt zal nu nooit publiek worden. Of het waar is? We hebben het uit betrouwbare bron, maar zullen het nooit zeker weten want het is geheim. Dus we zullen ook nooit weten of het niet waar is.

Het is niet alleen de VVD waar het mis gaat. Neem die Duivesteijn van de PvdA, die is zo IJzeren Heinerig zeker van zijn afwijkende standpunt over het woonakkoord, dat hij in zijn eentje de hele coalitie van ons land kan laten klappen. Goed gedaan jochie!

Of Groen Links dat met zijn oorlogsverklaringen aan overal in de wereld waar het westen mar vindt dat er ingegrepen moet worden, maar weinig meer lijkt op een vredelievend partijtje.

We vinden het trouwens ook niet erg als het mis gaat. Dat blijkt wel bij de PVV. Zelfs partijgenoten spreken er schande van met welke partijen Wilders in Europa samen gaat werken, het lijkt niet onverstandig in je social media-profielen je geaardheid (geloof, ras of sekse) al vast maar een beetje weg te halen. Maar toch is de PVV nog altijd een grote partij.

Hoger aanzien

Wij proberen de gemeentepolitiek in onze regio op een hoger platform te krijgen, door fracties te vragen hun standpunten via ons te publiceren. Maar dat willen ze niet of slechts mondjesmaat. Het raadsdebat moet gevoerd in de raad, vinden de meeste politici. En op onze site krijgen ze reacties om de oren van allerlei onverlaten, ‘dat kan toch niet de bedoeling zijn?’

Ja zeker kan dat de bedoeling wel zijn. Een openbaar debat voer je tegenwoordig via de digitale media. Wen daar maar aan. En maak daar slim gebruik van. Op onze site worden politieke berichten heel vaak aangeklikt, dus zeg niet dat politiek niet leeft.

De manier waarop politiek bedreven wordt, dat is wat niet leeft.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.