afspraken met supermarkten over alcohol

Ron Vermaning van de Plus in Olst en Gerrit Boomgaard van de Albert Heijn in Wijhe hebben dinsdag een convenant ondertekend met de gemeente Olst-Wijhe en het Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Het doel van dit convenant is om de verkoop van alcoholhoudende dranken in supermarkten en slijterijen aan jongeren beneden de 18 jaar tegen te gaan.

Gerrit Boomgaard en Ron Vermaning: ”Wij werken graag mee aan de ’Jong Proef Preventie Methodiek’. Onze medewerkers weten goed waar zij op moeten letten bij de verkoop van alcohol. Als er wel alcohol wordt verkocht aan jongeren dan betalen wij een deel van de ’Jong Proef Preventie Methodiek’. Maar we hopen natuurlijk dat we dat door deze aanpak kunnen voorkomen.” Feije Dillema vult aan: “De eigen verantwoordelijkheid past helemaal in deze tijd en vanuit deze gedachte heb ik de ‘Jong Proef preventiemethodiek’ ontwikkeld. De verwachting is dat het een maximaal nalevingspercentage oplevert.”

Burgemeester Ton Strien: “Wij zijn ook in gesprek met de horeca, andere winkels, (sport)verenigingen en evenementenorganisaties om afspraken te maken. Het wordt voor jongeren heel onduidelijk als ze op de ene plek wel, en op de andere plek geen alcohol kunnen krijgen. Het eerste gesprek dat we hebben gehad vond ik zeer positief. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat ‘onze’ kinderen niet in de verleiding worden gebracht.”

De medewerkers van de deelnemende supermarkten kunnen een opleiding krijgen over de verkoop van alcohol. Daarna bezoeken jongeren in totaal zes keer de supermarkt en zullen proberen alcoholhoudende drank te kopen. Hierbij wordt gekeken of de supermarkt aan de regels van de Drank- en Horeca Wet voldoet.

Als geen alcohol kan worden gekocht, ontvangt de ondernemer een deel van de inleg terug. Tijdens de periode van het convenant, is de afspraak dat de supermarkt buiten het reguliere toezicht van de Drank- en Horecawet valt. De supermarkten die (nog) niet deelnemen aan het convenant vallen onder het reguliere toezicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.