18 met drank meer gank

Opinie – Jongeren tussen 16 en 18 jaar oud moeten zich op oudejaarsavond nog maar even flink vol laten lopen. Als het oude jaar om is – en dus het feest kan beginnen – mogen zij niet meer drinken. De leeftijdsgrens voor drank verhogen is natuurlijk veel beter dan zes keer de Alp d’Huez op fietsen.

We zijn het niet zo gewend dat de overheid zich regelgevend met onze gezondheid bezig houdt. Daar zouden we toch vrij in moeten zijn? Maar dat zit wel een beetje anders. Ten eerste houdt de overheid zich wel met onze gezondheid bezig. Autogordels, helmen, veilige verf, schone lucht, enzovoort. En ten tweede vallen we ook terug op de overheid als we ziek worden. Wie betaalt, die bepaalt.

Opschroeven van de drankleeftijd is daarom een belangrijke stap. Hoe langer je jongere mensen van slechte dingen afhoudt, hoe meer ze uiteindelijk zelf zullen kiezen er niet of matig aan te beginnen. Voor drugs vinden we dat gewoon, dat verbieden we zelfs een leven lang. Maar voor drank lijkt dat anders te liggen, we zijn het zo gewoon. En, goh wat lachen als je tijdens een tentfeest een dronken jongere tegen komt. Tot ie z’n auto tegen de boom parkeert natuurlijk.

De actie de grens op te trekken is ondermeer vanuit Dalfsen begonnen. De raad schreef een brief naar Den Haag en of het er een op een van gekomen is, zullen we wel nooit weten, laten we er gewoon maar wel van uitgaan.

Drank verwoest je hersenen, je lever, je nieren. En drank is zo verslavend als wat. Eigenlijk is het gek dat dáár niet een algeheel verbod op geldt. Eigenlijk is het gek dat drank de kurk is van veel activiteiten. En het is nog gekker dat drank hoofdsponsor is in voetbal. Net als roken ooit verbannen is als reclame in de sport, zal drank el volgen. Net als Burgerking.

Het programma De Rekenkamer rekende op tv half december voor wat te zware mensen de medische zorg kosten. Anderhalf miljard! Organen, gewrichten, alles help je er mee naar de knoppen. Als de vervuiler betaalt, waarom dan Mc Donalds de zorgkosten van te dikke mensen niet als belasting opleggen, zodat ze die prijs moeten doorberekenen in hun Big Mac?

De zorg is ingesteld op genezen. Maar we moesten eigenlijk zien te voorkomen. Drank toestaan vanaf 18 jaar is een goede stap. Of eigenlijk een stapje. Want de supermarkten liggen vol met nog veel meer ziekmakende rotzooi. Fabrikanten gaan zover met ons besodemieteren qua eten, dat er voedsel- en warencontroleurs nodig zijn om ze in de gaten te houden en als er daar mensen uitmoeten, roept die dienst moord en brand dat we gevaar lopen. Zo erg is het dus gesteld met wat ze ons door de strot duwen.

In een programma over drank- en pillengebruik verzette een jongere zich tegen maag leegpompen. Het was dood of gezond weer verder… Ze hebben hem tegen wil en dank geholpen. Zo is het hier dan ook wel weer geregeld.

In die laatste twee voorbeelden zou kunnen volgen dat het beter is alle controles maar op te heffen en mensen het zelf mooi uit te laten zoeken. Dan is het zo afgelopen met rotzooiende fabrikanten die zich ‘voedsel’-product noemen en kijken jongeren wel beter uit voortaan. Maar de voorbeelden aan het begin van dit stuk neigen meer naar overheidsregulering.

Wat vind jij?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.