we denken te negatief over hangjongeren

Volgens de twee agenten zijn mensen vaak te bang om naar een groep jongeren te stappen. Jongeren aanspreken is juist beter dan klagen of de politie inschakelen. “Spreek ze zelf aan en ga met hen in gesprek”, vinden de agenten. Bij het aanspreken moet je juist niet meteen fel of agressief reageren. “Actie is reactie”, legt Henny uit. Spreek je de groep fel aan, dan krijg je ook zo’n reactie terug.

De agenten gaan zelf ook in gesprek met de jongeren. “Ik wijs ze er op dat ze zuinig moeten zijn met hun hangplek”, zegt Edwin. Dat betekent rotzooi opruimen en rustig blijven. Is de jeugd dat niet of wordt er een strafbaar feit gepleegd? Dan pas worden ze weggestuurd of krijgen ze een bekeuring. “Het is eigenlijk is vaak een klein groepje dat het verpest voor de hele groep. We proberen die jongeren aan te spreken, maar dat lukt niet altijd”, geeft Henny toe.

Eventuele overlast van jeugd is afhankelijk van het weer. Nu is het stukken minder dan in de zomer. Nu chillen de jongeren vooral bij de Korenbloem en in Raalte-Noord. Henny: “In de zomer chillen ze vooral bij de zandbakken bij de Kloosterhoek en in het Drostenkamp.”

Als er een melding van overlast binnenkomt, dan belt Henny eerst naar de overlastmelder. “Wat is het probleem? Heb je zelf al met de jongeren gepraat?” Hij vindt dat de term overlast verkeerd wordt gebruikt. “Jeugd die bij de C1000 zit, wordt als snel overlast genoemd. “Winkelbezoekers voelen zich onveilig als er bijvoorbeeld door de jongeren iets wordt geroepen. Dat is geen overlast.”

Die overlast wordt te vaak gemeld bij de politie. Jeugdoverlast is eigenlijk de taak van de gemeente. Daar is zelfs een jongerenwerker voor. Overlast meld je bij de gemeente. In de avonduren of bij extreme gevallen komt pas de politie erbij kijken.

De jongeren willen graag een hangplek in het park van het Drostenkamp. Buurtbewoners zien dat liever niet gebeuren. Het idee om in het park een jongerenontmoetingsplek (jop) te maken, loopt nog bij de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.