verzet tegen verhoging hondenbelasting

“Fuck de hondenbelasting!” Krachtige taal, zo kun je het op zijn minst omschrijven. Het citaat is de kop boven een brief van René Kral uit Wijhe. Hij tekent protest aan tegen de aangekondigde verhoging van de hondenbelasting in Olst-Wijhe.

“Elke hondenbezitter heeft er weer de pest aan, als de gemeentelijke belastingbrief weer in de brievenbus valt. Steevast moet er dan ook hondenbelasting worden betaald. In de gemeente Olst-Wijhe worden de hondenbezitters al jarenlang door deze gemeentelijke heffing geteisterd. Per 1 januari 2014 gaat deze nog eens extra omhoog,” schrijft Kral.

“In 121 gemeenten, zo ook nabuurgemeente Raalte, is deze belasting al afgeschaft. In onze gemeente gaat het al meer dan 30 jaar op gelijke voet voort. Een recentelijk voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de belasting af te schaffen en het ontstane belastingverlies via een geringe verhoging van de onroerendzaakbelasting terug te halen, stuitte op verzet van de coalitiepartijen PVDA en CDA. De conservatieve elementen binnen deze partijen houden deze heffing al jaren in stand. Al jarenlang wordt u als inwoner via uw hond financieel uitgemolken. Het gaat in de loop der jaren om duizenden euro’s!”

“De hondenbelasting is een progressieve heffing, voor elke hond betaalt u meer. Daarmee willen ze het aantal honden reguleren. Zij willen graag indirect via deze belastingmaatregel bepalen hoeveel honden u gaat nemen. Het ontbreekt er nog aan, dat ze uw hond de anti-conceptiepil voorschrijven.”

“In onze gemeente bestaat er geen enkele relatie tussen de hoogte van de hondenbelasting en de kosten die de gemeente jaarlijks kwijt is aan hondenvoorzieningen,” stelt Kral. “De opbrengsten ervan worden immers niet aangewend voor de aanleg van honden uitlaatplaatsen of de bestrijding van hondenpoep. In onze gemeente zijn onlangs vanwege de bezuinigingen de hondenpoepbakken verdwenen. Met het oog op de volksgezondheid werd vroeger de hondenbelasting ingevoerd, veel honden hadden toen hondsdolheid. Omdat alle honden hiertegen worden ingeënt, is dat niet meer aan de orde. De hondenbelasting dient daarom geen enkel doel. Ze verdwijnt rechtstreeks in de algemene middelen van de gemeente.”

De Hoge Raadheeft onlangs geoordeeld dat het heffen van hondenbelasting geoorloofd is. Het kost de gemeente immers geld om de openbare weg en plaatsen van honden schoon te maken.

“In onze gemeente is dat niet het geval,” stelt Kral. “Dat werd onlangs pijnlijk duidelijk tijdens een zogenaamd Kernenbezoek in Wijhe. Bewoners aan de Raalteweg waren uit ergernis zelf begonnen de bermen en de straat te schonen, omdat de gemeente dat naliet. Hetzelfde betrof de omgeving van de bibliotheek. Daar staken vrijwilligers de handen uit de mouwen om het onkruid te verwijderen.”

“De hondenbelasting is uit de tijd. Het is een middeleeuwse belasting. Het heffen ervan staat haaks op onze algemene opvattingen en normen in onze moderne maatschappij. Het CDA en de PVDA lopen daar op achter. Hopelijk pleiten deze partijen in hun aanstaande verkiezingsprogramma voor afschaffing. Is hondenbelasting niet hondser dan honds?” vraagt Kral zich tenslotte af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.