verplicht vrijwilligerswerk met bijstandsuitkering

Wie een bijstandsuitkering in de gemeente Raalte ontvangt, moet vanaf 2014 mogelijk verplicht vrijwilligerswerk gaan doen. Dat wil het Raalter gemeentebestuur. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor. Wie in de bijstand zit en geen vrijwilligerswerk wil doen, wordt mogelijk gekort op zijn uitkering.

Het college stelt bij monde van wethouder Hiemstra dat mensen in de bijstand een kortere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen als ze vrijwilligerswerk doen. “Zo kunnen mensen zich meer deel voelen van de maatschappij,” stelt Hiemsta. “En kunnen ze mogelijk de stap naar arbeidsritme opdoen. Daarnaast is het voor de maatschappij belangrijk dat je ook vrijwilligerswerk doet.”

Overigens benadrukt Hiemstra dat mensen die verzocht worden om vrijwilligerswerk te doen, niet verplicht worden tot een bepaalde soort vrijwilligerswerk. “Je mag aan het werk waar je jezelf goed bij voelt.”

Niet iedereen in de bijstand wordt overigens verplicht om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wie uitzicht heeft om snel aan een baan te komen, belast is met mantelzorg of al vrijwilligerswerk doet, valt buiten deze regeling.

De gemeente heeft voor ogen om mensen die wel kunnen werken, maar om wat voor reden dan ook afstand tot de arbeidsmarkt hebben, in deze regeling op te nemen. In gemeente Raalte gaat dat om een groep van ongeveer 135 mensen.

Of de regeling daadwerkelijk van kracht wordt in 2014, is overigens nog afhankelijk van de Raalter gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.