sallandwonen levert 400 woningen op

In grofweg twee jaar tijd heeft woningcorporatie SallandWonen ongeveer vierhonderd nieuwe woningen opgeleverd. Met de afronding van een aantal grote nieuwbouw- en renovatieprojecten, is het aanbod van de woningcorporatie met bijna 8 procent toegenomen, tot ongeveer 5.200 wooneenheden. Zijn de projecten succesvol afgerond? Ja. Alleen maar lofzang? Nee. SallandWonen voelt de hete adem van nieuwe regels en een veranderende markt maar al te goed.

Vanuit de maatschappij, politiek en belangenverenigingen was de druk op SallandWonen groot. Er moest met hoge snelheid aan appartementen, huurwoningen en nieuwbouwprojecten gewerkt worden. De vraag was reusachtig, het aanbod bleef volgens verschillende partijen achter.

SallandWonen stapte in grote projecten: Noorder Koeslag en Wijhezicht in Wijhe, Kiezebosch en de Haere in Heino, de Sallandse Poort, Blekkerhoek en Schuilenburg in Raalte. Stuk voor stuk reusachtige projecten. Vierhonderd wooneenheden totaal. Nu de projecten bijna allemaal afgerond zijn, lijkt de schreeuw naar woonruimte ineens een stuk kleiner. Appartementen worden lang niet allemaal verhuurd, mensen die zich inschreven op woningen hoeven ineens niet meer. Daarnaast maken wijzigingen in regelgeving vanuit Den Haag het nog moeilijker om de woningen aan de man te brengen.

Zorgelijk wil manager vastgoedontwikkeling Jan van ’t Land van SallandWonen het niet noemen, maar hij maakt wel duidelijk dat ook bij zijn woningcorporatie de bomen niet meer tot in de hemel groeien. “Van woningnood is in Salland absoluut geen sprake. Er is geen tekort aan woningen in deze regio.” De regels uit Den Haag maken dat de woningcorporatie haar huurappartementen moeilijker kwijtraakt.

De woningvoorraad is goed, maar de doorstroming van huurders is een stuk minder. Dat komt omdat SallandWonen geen appartementen meer mag verhuren aan mensen met een inkomen van boven de 45.000 euro per jaar. Daarnaast mag de corporatie slechts 10 procent van haar woningvoorraad aan huurders met een inkomen van tussen de 34.000 euro en 45.000 euro per jaar verhuren. De rest van alle woningen moet verhuurd worden aan mensen met een inkomen onder de 34.000 euro op jaarbasis.

Juist die laatstgenoemde groep, lijkt ineens minder interesse te hebben in de nieuw aangeboden woningen. “We hebben heel veel mensen op onze wachtlijst. Als we die benaderen voor een nieuwe woning, haakt driekwart vaak af,” stelt Van ’t Land.

Dat heeft SallandWonen doen besluiten om de koers bij te stellen. Voorlopig komen er geen grootschalige nieuwbouwprojecten meer, er wordt ingezet op de bestaande woningvoorraad. “Die gaan we toekomstbestendig maken. We gaan meer inzetten op renovatie en duurzaamheid. De inzet richt zich vooral op lagere woonlasten voor de huurders. Als we woningen beter isoleren, gaan de woonlasten van de huurders naar beneden en daar is een ieder bij gebaat,” stelt Van ’t Land.

Ook worden eengezinswoningen toekomstbestendiger gemaakt. “We hebben veel nultredenwoningen in aanbouw en bouwen minder eengezinswoningen. Wel gaan we steeds meer eengezinswoningen aanpassen om mensen langer thuis te laten wonen,” aldus Van ’t Land. Ook deze wens, komt vanuit Den Haag en wordt niet door een ieder als positief ervaren. Het heeft nogal wat gevolgen qua zorg , maar ook qua bewoning van de eigen woning.

Dat de stekker voorlopig uit grote projecten gaat, betekent overigens niet dat er helemaal niet meer gebouwd wordt. Van ’t Land: “We hebben natuurlijk het plan op de locatie van de voormalige Horizon in Raalte nog. Daarnaast zijn we druk bezig met plan Wijhezicht en bouwen we in het oude gemeentehuis in Olst vijftien appartementen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.