sallands boerderijenboek 320 paginas dik

Het mag met recht een standaardwerk genoemd worden. Met een gewicht van 1,8 kilo, 320 pagina’s en meer dan 500 afbeeldingen is Boerderijen in Salland een boek dat zijn weerga niet kent. Stichting Sallands Erfgoed presenteerde het boek vrijdag tijdens een drukbezochte bijeenkomst op de oudste boerderij van de regio in Windesheim.

Stichting Sallands Erfgoed maakt zich hard voor behoud en vernieuwing van het agrarisch erfgoed. Er zijn nog een paar duizend historische boerderijen in Salland. Met hun langgerekte vorm, rietgedekte daken en vele bijgebouwen zijn ze bijzonder karakteristiek voor het landschap. Maar eigenlijk was er bijzonder weinig over deze panden bekend.

Nu ligt er een kloek en kleurrijk boek, van de hand van Everhard Jans, Ewout van der Horst en Robert Kemper Alferink. Het boerderijenboek vormt het sluitstuk van een jarenlang onderzoek naar de karakteristieken van het agrarisch erfgoed in Salland. Het geeft de historische ontwikkeling en bouwkundige constructie van de boerderijen weer. De lezer leert op basis van uiterlijke kenmerken de ouderdom en ontstaansgeschiedenis van het pand inschatten. Ook zijn alle mogelijke bijgebouwen op het erf beschreven.

De beschrijvingen worden afgewisseld met interviews met huidige boerderijbewoners: van families die nog dezelfde naam dragen als hun boerderij tot nieuwkomers uit het westen die hun droomplek in Salland hebben gevonden. Naast een boer met nog twee koeien in het achterhuis komt een echtpaar met 400 koeien aan het woord. Tweederde van het boek bestaat uit beeldmateriaal: honderden foto’s, prenten, plattegronden en schetsen zijn in de uitgave verwerkt. Voor elke Sallander wat wils en bekends.

Bij de samenstelling van het boek is samengewerkt met historische verenigingen uit de regio. Zij hebben een paar jaar geleden kandidaten aangedragen voor de verkiezing van mooiste boerderij van Salland. Veel van deze boerderijen keren prominent in het boek terug. Ook hebben de verenigingen historisch beeldmateriaal aangeleverd voor het boek en de teksten meegelezen.

De boekpresentatie in Windesheim was een groot succes. De grote boerderij waar de bijeenkomst plaatsvond, kon de belangstellenden nauwelijks bergen. In de meer dan 500 jaar oude, voormalige kloosterboerderij komt de geschiedenis tot leven. Heel bijzonder is dat aan de voorgevel nog valt te zien dat het pand van oorsprong in vakwerk met leemvulling is opgetrokken.

De geïnterviewde boerderijbewoners ontvingen als vertegenwoordigers van alle Sallandse dorpen een eerste exemplaar van het boek. Alleen de rietdekker uit Ommen was afwezig: die is te druk met herstel van stormschade, ook een vorm van behoud van het Sallands erfgoed.

Het boek Boerderijen in Salland is voor 29,95 euro te koop bij de boekhandel of te bestellen via staging2.stichtingsallandserfgoed.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.