salland proms night muzikaal palet

Drie zalen van De Leeren Lampe staan vrijdagavond volledig in het teken van de muziek. In de Theaterzaal ligt het accent op de koren. Hier komen de koren De Pompedoers, Popkoor Palet, Germania, MuSing en de Roalter Jongs allemaal twee keer een kwartier in actie. Waarmee het programma meteen een snel , afwisselend en dynamisch karakter krijgt.

Dat geldt ook voor de MusicFactory waar vooral orkesten en bands uit de hele gemeente Raalte optreden. Achtereenvolgens zijn hier St. Caecilia Raalte, de TismawajewendBand, Bergklanken Luttenberg, Cool24, Ons Genoegen Heino, muziekvereniging Salland en St. Caecilia Heeten te horen. Ook hier komt iedereen twee keer een kwartier in actie.

In de derde zaal, het wat intiemere Theatercafé gaat het om kleinere muzikale gezelschappen, bands en duo’s zoals Fresh, Janny van der Sande met Pieter Naterop, Gans Anders, Eveline van den Brink, PremiuM en WAK B.C. Ook deze komen tussen 8 en 12 uur allemaal twee keer op het podium.

“Alle bezoekers mogen trouwens de hele avond gaan en staan waar ze willen, we doen de deuren niet op slot of zo, ” zo benadrukt Rouwenhoff; “Rond kwart over twaalf ’s nacht is iedereen welkom in de MusicFactory. Daar gaan we deze eerste Salland Proms Night bijzonder afsluiten met het traditionele, gezamenlijk zingen van het beroemde ‘Land of Hope and Glory’, het laatste stuk van ‘The Pomp and Circumstance Marches’ van de Britse componist Sir Edward Elgar. Alle muzikanten en zangers hebben we tekst en muziek gestuurd. We hopen op een echt spektakel met vele tientallen muzikanten en honderden zangers.” Daarmee is het muzikale feest nog niet direct ten einde; “Cool24 gaat namelijk voor een swingende afterparty zorgen. Dat is die band wel toevertrouwd.”

Of er een vervolg komt en op termijn misschien wel een jaarlijkse traditie, dat weet de organisatie nu nog niet. “De belangstelling van de kant van de orkesten, bands en koren is in ieder geval groot genoeg. Het is eigenlijk ook maar goed dat we ons beperkt hebben tot de gemeente Raalte zelf. Ga je er bijvoorbeeld Zwolle en Deventer bij betrekken, dan moet je direct extra zalen erbij hebben. Nu kun je alles in drie zalen op de begane grond van de Leeren Lampe afwerken, prettig voor bezoekers en deelnemers.

Of er een vervolg komt, dat hangt natuurlijk ook af van de publieke belangstelling. Is er voldoende interesse voor dit bijzondere staaltje van het muzikaal kunnen uit de eigen gemeente? We hebben met 9 euro entree vrijdagavond de toegangsprijs bewust laag gehouden. Daar zit nog koffie en de garderobe bij in ook. In de voorverkoop bij onder meer Annie Schulten en de Smulbaai kost een kaartje zelfs maar 7,50. Dat kan dus geen reden zijn om deze bijzondere avond niet te bezoeken.”

Rouwenhoff zorgt samen met Jan Maatman, Hans Groen, Ton Nieuwkamp, Hugo Lemke en Joop van den Enk (Leeren Lampe) voor de organisatie. Het idee werd door Van den Enk al vorig jaar gelanceerd. Als oud-Prins Carnaval was hij altijd onder de indruk van het vroegere, zeer succesvolle ‘Prins Night of the Proms’, het prinsenbal rond de elfde van de elfde van carnavalsvereniging de Stöppelkaters. Dit was een eigen Sallandse invulling van het beroemde Engelse voorbeeld. Proms is namelijk oorspronkelijk de afkorting van ‘Promenade Concerts’ . In het zomerse Londen is dat al vele jaren een serie razend populaire klassieke concerten overdag. Later is het idee overgesprongen naar West-Europa , waaronder Nederland, waar het nu staat voor een avondvullend programma met een mix van klassiek en populaire muziek.