rov fel tegen nieuwbouw aldi

Het Raalter Ondernemers Verbond (ROV) is tegen de nieuwbouw van de Aldi in Raalte. “Het huidige plan voegt gewoon 500 vierkante meter winkelruimte toe, terwijl er al zoveel leegstand bestaat”, schrijft Wim Tutert, secretaris van het ROV. “Er bestaan ruime uitbreidingsmogelijkheden op de bestaande parkeerplaats naast de Aldi zonder wijziging van het bestemmingsplan.” Het gemeentebestuur legt volgens het ROV de mening van diverse deskundigen naast zich neer en tekent dan ook formeel protest aan.

De Aldi wil op de huidige locatie aan de Schapenstraat uitbreiden met 500 vierkante meter. Om de uitbreiding mogelijk te maken, moeten drie leegstaande woningen worden gesloopt. Ook moeten twee kleine parkeerplaatsen plaats maken.

“Het ROV is samen met KRW vóór uitbreiding van de Aldi, echter binnen de kaders van het huidige bestemmingsplan. Er bestaan ruime uitbreidingsmogelijkheden op de bestaande parkeerplaats naast de Aldi zonder wijziging van het bestemmingsplan. De wereld is compleet veranderd door internet en de crisis. Deze veranderingen zijn nog in volle gang.”

Adviesbureau Droogh Trommelen heeft een rapportage in opdracht van de ontwikkelaar opgesteld. Daarin komt uit dat de Aldi mag uitbreiden en het college sluit zich hierbij aan. “Het gemeentebestuur legt dus nu de mening van diverse deskundigen, waaronder prof.dr. en buitengewoon hoogleraar Cor Molenaar, naast zich neer en baseert zich alleen op dit ene onderzoek. Dit onderzoek is echter in opdracht van en betaald door de ontwikkelaar. Je kunt je dus sterk afvragen in hoeverre dit onderzoek onafhankelijk is en het maatschappelijk belang dient”, schrijft het ROV.

B&W baseert zich volgens het ROV op de tevens door Droogh Trommelen opgestelde detailhandelsstructuurvisie Raalte uit 2009. “Deze is echter door de crisis en snelle veranderingen compleet achterhaald. In 2009 was de crisis nog niet zo hevig. Daarnaast werden de effecten van de verkoop via internet toen nog totaal onderschat. Kortom, de rapportage uitgebracht in 2009 met als referentiekader 2005, gaat haast over een vooroorlogse situatie. Opmerkelijk is tevens dat wethouder Wagenmans in het gesprek van 24 januari (in het bijzijn van de pandeigenaar, KRW en ROV) heeft aangegeven dat de gemeente de ontwikkelaar heeft geadviseerd om dezelfde partij Droogh Trommelen in te schakelen. Nog opmerkelijker is dat er geen compleet andere conclusie uit komt, dan uit een totaal gedateerde rapportage uit 2009.”

Het ROV vervolgt: “Wethouder Wagenmans geeft aan dat wij sceptisch zijn tegenover de plannen. Maar zowel KRW als ROV zijn gewoon tegen het huidige plan, omdat het behalve uitbreiding van de Aldi gewoon 500 vierkante meter winkelruimte toevoegt, terwijl er al zoveel leegstand bestaat. Dit is het afgelopen jaar in diverse gesprekken met en e-mails aan de gemeente aangegeven. Er staat momenteel meer dan 3.000 vierkante meter leeg, verdeeld over alle winkelstraten in het centrum van Raalte. Het bloed loopt door de winkelstraten en veel ondernemers vallen onder afdeling Bijzonder Beheer van hun bank. Daarnaast is de buurt blijkbaar ook faliekant tegen, dit in tegenstelling tot wat wethouder Wagenmans beweert. Kortom een totaal gebrek aan maatschappelijk draagvlak bij de buurt, KRW en ROV, terwijl de wethouder aan alle betrokkenen heeft aangegeven dat maatschappelijk draagvlak een essentiële voorwaarde is. Nu dit draagvlak ontbreekt, kan het blijkbaar ook zonder. Kortom onzorgvuldig en inconsequent beleid van de wethouder.”

Volgens het ROV wordt het aantal extra winkelmeters bewust lager gepresenteerd. “In het voorstel staat 450 vierkante meter, terwijl er 502 vierkante meter aangeboden wordt bij de makelaar op internet. Aanvullend wensen we op te merken en vast te stellen dat omdat het nu of in de toekomst niet is uit te sluiten dat het huidige Aldi pand wordt gesplitst in 2, 3 of 4 winkelunits een vergelijking met eventuele referentie-objecten ook überhaupt niet zinvol is. Er worden allerlei drogredenen genoemd van plafond-hoogte en afgeplakte ramen die door een mogelijke nieuwe huurder anders zouden (kunnen?) worden ingevuld. Maar voor dit soort onzin pas je toch niet het bestemmingsplan aan in de huidige marktsituatie?”

Het ROV vervolgt in de brief: “De ontwikkelaar schermt met een huurder met een voorlopig huurcontract. De realiteit is echter dat de extra winkelruimte gewoon te huur staat op internet. Als het pand niet voldoet aan de marktwensen, moet je het aanpassen. Dit hoort gewoon bij het ondernemingsrisico voor de eigenaar van het pand en is op 24 januari door de eigenaar van het pand ook bevestigd in het bijzijn van de gemeente, KRW en ROV. Het huidige Aldi-pand voldoet blijkbaar voor andere partijen wel, omdat het wel onaangepast te huur wordt aangeboden en de ramen straks wellicht ook wel gewoon afgeplakt blijven.”

Als het pand de Aldi niet aanstaat is dat volgens het ROV tussen de eigenaar en Aldi om dit op te lossen. “Er bestaan binnen het huidige bestemmingsplan diverse mogelijkheden. Tevens zou bijvoorbeeld de hoogte van een pand kunnen veranderen door sloop en nieuwbouw op de huidige locatie, de winkelvloer te verlagen (zoals destijds ook door de C1000 bij het pand van de Nieuwe Weme aan de Domineeskamp is gedaan) dan wel zichtwerk te maken van leidingen zoals bij de huidige Jumbo. Als de eigenaar en de Aldi hier niet samen uitkomen dan moeten ze dus hun conclusie trekken. Dit is ondernemersrisico voor de eigenaar en de Aldi. Wellicht dat de Lidl een eindconclusie van de Aldi zou verwelkomen, maar eigenaar en huurder kunnen vast andere oplossingen binnen de kaders van het huidige bestemmingsplan bedenken.”

Het ROV verwacht van de gemeente juist nu een constructieve houding om het centrum leefbaar en gezellig te houden, zodat er niet nog meer leegstand ontstaat. “Dit gebeurt in veel andere plaatsen ook. Het toevoegen van nog eens 500 vierkante meter winkelruimte past daar niet bij. De lange termijnvooruitzichten voor de detailhandel zijn allesbehalve rooskleurig. Een gezellig, veilig en gevuld centrum houdt volgens prof.dr. Cor Molenaar de plaats leefbaar want alle voorzieningen van een plaats (industrie, wonen, werkgelegenheid, scholen, ontspanning, centrum, etc.) grijpen in elkaar en hebben elkaar nodig.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.