Home / archiefcentraal / met zn allen achter jos aan

met zn allen achter jos aan

AV Salland had zich er zondag goed op voorbereid na de massale toestroom van de vorige week tijdens de Haarlerveldloop. Ook op deze zondagmorgen kwam onder het startdoek een flinke bak lopers op gang voor één van de vijf loopafstanden. Dit keer een trage start! Daarvoor zorgde Jos van der Born, die als haas de 750 lopers de eerste honderden meters achter zich hield. Nadat het lint zich traag door de foyer van het Nieuwe hoftheater had gewurmd, de theaterdirecteur zijn rol als tempomaker had volbracht, brak het loopgeweld los.

Deze ludieke actie vormde een prachtige opmaat voor de 5de Joop van den Enkloop. Omdat de race de eerste 300 meter was geneutraliseerd , verliep de vliegende start hierna hectisch. Dit nieuwe fenomeen had in het verloop van de cross echter geen invloed op de rangschikking. Zowel op de korte als op de lange afstanden kwamen de toppers uiteindelijk bovendrijven. Op het selectieve parkoers onder het Reelaer was naast snelheid ook behendigheid en tactiek vereist.

En de wedstrijden? Prachtige winnaars; de één overtuigend en met overmacht, de ander na een spurt op het scherpst van de snede om de ereplaatsen. De ontknoping op de 10 km voor de tweede en derde plaats noodzaakte zelfs een fotofinish. Jos Verdaasdonk en Edwin Ophof gaven elkaar – tot zelfs voorbij de meet – geen millimeter toe. En dat na 10 kilometer crossen.

Bestuurslid André Duteweert was na afloop bijzonder in zijn nopjes met het verloop van het hardloopfestijn. De eerste doorkomst in het nieuwe Hoftheater had hem toch wel even een verhoogde pols opgeleverd. Na deze ouverture wist ook hij dat het wel goed zat met deze ludieke actie. De reacties van de bemodderde lopers over het mooie parkoers klonk hem als muziek in de oren.

Dit compliment wilde hij dan ook meteen delen met de ploeg vrijwilligers van de Raalter atletiekvereniging. Hoewel Duteweert – als het hardlopen ter sprake komt – veelal spreekt in termen als ‘passie’ en ‘beleving’, reageerde hij opgetogen toen na afloop het aantal deelnemers bekend gemaakt werd. Maar liefst 750 hardlopers renden op één van de vijf loopafstanden. Met dit aantal is het deelnemersrecord ook in Raalte flink verbroken.

Dit versterkt meteen het beeld dat hardlopen een als maar groeiende volkssport aan het worden is. Ook Salland bewijst dit elk weekend.

Wordt vervolgd: op zondag 1 december de Echte Bakker Jorinkloop.

Lees ook

Coöperatie Welsum Duurzaam op zoek naar deelnemers

WELSUM – Coöperatie Welsum Duurzaam houdt op donderdag 4 november een voorlichtingsavond in dorpshuis de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.