mantelzorgers krijgen compliment

Tijdens de viering van de (16e) Dag van de Mantelzorg in de gemeente Dalfsen kregen de mantelzorgers een ontspannen middag aangeboden in kulturhus de Mozaïek te Lemelerveld. Vanuit alle kernen en buitengebieden waren zij naar Lemelerveld gekomen. Antoon Sibelt, voorzitter van de werkgroep Lemelerveld ging kort in op de veranderende positie van de mantelzorgers in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) met ingang van 2015. De woorden ”zorg bieden aan” wordt vervangen door ”het bieden van hulp”.

Een andere invulling die ook van belang is voor het jaarlijkse mantelzorgcompliment van € 200,00. Het landelijke budget wordt overgeheveld naar de gemeenten. In de gemeentelijke verordening moet expliciet aangegeven worden hoe de gemeente het bedrag voor de mantelzorgers wil waarderen. Een rol voor de werkgroepen en de leden van de Wmo-raad.

Henny Miedema van Steunpunt mantelzorg Carinova met wie de drie groepen mantelzorg Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld deze middag had voorbereid, was blij met hun hulp.

Wethouders Maurits von Martels, al vier jaar lange een vaste bezoeker, stak de aanwezigen een hart onder de riem met waarderende woorden voor mantelzorgers. De gemeente is steeds zoekende om met eigen kracht de juiste vorm te vinden in zorg en welzijn. Het uitgangspunt is: luisteren en praten mét de mensen en niet over de mensen, aldus Von Martels. Mantelzorgers zijn stille werkers en zijn van groot belang voor de maatschappij.

Zoekende naar de juiste vorm van zorg en welzijn zal in Lemelerveld gestart worden met een Sociaal Wijkteam (SWT), bestaande uit een aantal personen van de plaatselijk werkende instellingen en de gemeente. Hopelijk kan dit later in andere kernen ook toegepast worden aldus Von Martels. Marion Koerhuis van de werkgroep Lemelerveld had twee workshoprondes georganiseerd met een keuze uit zes workshops, te weten: klankreis met klankschalen, meditatie, parfum/make-up/magneetsieraden, kleurenanalyse, biljarten en koersbal.

De reacties waren allen zeer positief. Vooral de klankreis en meditatie raakten de deelnemers met een bijzonder rustgevend gevoel. Annie van de Bos van de werkgroep Dalfsen en Fenny Harke van de werkgroep Nieuwleusen dankten de gastdames en de workshopleiders voor hun bijdrage aan een geslaagde middag.

Tijdens de pauzes konden de deelnemers via een enquête aangeven welke onderwerpen volgend jaar de voorkeur hebben voor een themabijeenkomst in het voorjaar en najaar.

Na de workshops was een heus hapjesbuffet geregeld door de werkgroep Lemelerveld. Met een voldaan gevoel gingen de aanwezigen naar huis, nadat mensen uit Dalfsen en Nieuwleusen aangaven dat zij jaloers waren op de accommodatie van de Mozaïek. Voor meer foto’s zie onze website: staging2.swolemelerveld.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.