keukengeheimen uit het vechtdal

Op vrijdag 15 november werden in het Informatiepunt Regio Hardenberg de eerste exemplaren van het kijk-, lees- en kookboek Keukengeheimen uit het Vechtdal uitgereikt aan Wethouder René de Vent van Hardenberg en wethouder Maurits von Martels van Dalfsen.

De gemeenten aan de Vecht verbinden, tezamen met gemeente Ommen, het Vechtdal bestuurlijk met

elkaar. Het boek werd gefotografeerd door Fred Roest, geschreven door Anita Meuleman van Tweeluik Fotografie en Tekst en uitgegeven door Patrick Heinink van Heinink Media. Het boek is een gezamelijk initiatief en eigen project van Anita Meuleman, Fred Roest en Patrick Heinink.

Wethouder René de Vent vertelde: ‘Uitgever Patrick Heinink heeft zijn belofte meer dan waargemaakt: een prachtig visitekaartje en relatiegeschenk voor het Vechtdal en voor Hardenberg: een aanrader!’ Wethouder Maurits von Martels, voegde daaraan toe dat ‘ook op culinair gebied het Vechtdal goud in handen heeft. Het is een prachtig cadeauboek voor de feestelijke decembermaand.’

‘Het idee voor het boek lag al een tijdje te sudderen’, vertelt Anita Meuleman, auteur van Keukengeheimen uit het Vechtdal. ‘Er gebeurt op culinair gebied heel veel hier in het Vechtdal en hoe kun je dat als tekstschrijver en fotograaf mooier met elkaar verbinden dan door er over te schrijven en het in beeld te

brengen. Als vervolgens ook de uitgevers Patrick en Monique Heinink enthousiast zijn, kan het project van start gaan.’

‘Het Vechtdal bleek vol verrassingen te zitten. Een aantal adressen kenden we al, maar heel veel ook nog niet. Als je dan daadwerkelijk ziet hoe mensen in hun vak staan en vol liefde hun product telen of fokken. En als je ruikt en proeft wat de koks daar vervolgens van bereiden, wordt je pas echt

enthousiast.’

Exotisch Vechtdal

Keukengeheimen uit het Vechtdal, dat zijn de producenten die hun prachtige producten hier maken, telen en fokken. Mensen die gaan voor de beste kwaliteit en dat liefst nog een tandje hoger tillen. In het boek is gekozen voor twaalf producenten van streekproducten uit het Vechtdal met een eigenzinnige twist. En al denk je bij een boerin die Italiaanse waterbuffels houdt of een teler van shiitake niet in eerste instantie aan het Overijsselse Vechtdal.

Toch zijn ze daar te vinden en zijn ze samen met collega’s die kaas maken, Brandrode runderen houden, bier brouwen of Sallandse asperges, frambozen of aardbeien telen, de belangrijke leveranciers van de befaamde restaurants in het Vechtdal.

Keukengeheimen uit het Vechtdal, dat zijn ook de vier chef-koks die meewerken aan het boek: Jaap Istha van restaurant De Bokkepruik in Hardenberg, Arjan Bisschop van restaurant De Zon in Ommen, Bert Halman van Herberg de Klomp in Vilsteren en Daniël Poolman van De Rheezer Bistro in Hardenberg. Koks die overigens altijd al heel veel gerechten bereiden met de producten uit de streek. Lokale smaakmakers met passie voor de omgeving en de uitdaging en de meerwaarde zien in de lokale producten

gerelateerd aan de seizoenen.

Heel veel recepten

‘De recepten in het boek zijn voor een groot deel gemaakt met producten uit het Vechtdal. En deze pure producten van een goede kwaliteit hebben niet zoveel extra nodig, die zijn goed van zichzelf. Alle medewerkende koks hebben dit in woorden van dezelfde strekking gezegd. Maar dat wat zij er

vervolgens vanuit hun culinaire kundigheid mee doen, al is het soms maar een kleine toevoeging of bereiding, tilt de producten boven alles uit.

De smaak wordt geïntensiveerd, ondersteund of uitgedaagd in de stoere pure recepten die zij vervolgens heel gulhartig in dit boek met ons delen. Kook, ruik en proef de geheimen uit het Vechtdal. Laat de faam groeien en vooral; geniet ervan.’

Het boek Keukengeheimen uit het Vechtdal (ISBN 978-94-91640-12-4, €24,95) is vanaf nu te koop bij de boekhandels en tevens bij de diverse producenten.

Keukengeheimen uit het Vechtdal

Verhalen en recepten van producenten en koks

Anita Meuleman en Fred Roest: staging2.tweeluik.com

ISBN 978-94-91640-12-4, € 24,95

Uitgeverij Heinink Media, Denekamp: staging2.boekwinkelheinink.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.