hoogstambrigade ivn weer aan de slag

De Hoogstambrigade van natuurvereniging IVN Raalte begint zaterdag 16 november aan het nieuwe snoeiseizoen. Van 9.00 uur tot 12.30 uur wordt een aantal hoogstamfruitbomen in een boomgaard aan de Lindertseweg 42 in Raalte gesnoeid. Wie een kijkje wil nemen of wil meedoen, is van harte welkom.

De boomgaard is eigendom van Liedewijde Veldhuis-Tielbeek. Daarmee is de hoogstambrigade in feite terug bij de bron: als inwoner van Raalte en als medewerker van Landschap Overijssel heeft Liedewijde niet alleen aan de wieg gestaan van IVN Raalte, maar is zij ook één van de initiatiefnemers van de hoogstambrigades in Overijssel in de jaren ‘90.

Hoogstamfruitboomgaarden zijn in Salland beeldbepalende landschapselementen, maar ze hebben het moeilijk. De afgelopen jaren hebben veel boomgaarden hun functie verloren als leverancier van fruit voor eigen gebruik. De bongerds hebben achterstallig onderhoud opgelopen of ze zijn (deels) gerooid om plaats te maken voor laagstamfruitbomen, die zich veel gemakkelijker laten plukken en onderhouden.

De kleine tien leden van de hoogstambrigade van IVN Raalte worden op deze eerste werkdag van dit seizoen door Liedewijde ‘de boom ingejaagd’. Dankzij snoei wordt ‘licht en lucht’ in de boom gebracht, zodat fruit optimaal tot ontwikkeling kan komen en de boom weer vele jaren meekan. Ook trekt een fruitboom veel vogels en insecten aan.

De Raalter hoogstambrigade trekt er dit seizoen zes keer op een zaterdag erop uit. De data zijn naast 16 november, 14 december, 28 december, 18 januari, 15 februari en 15 maart. De locaties in Raalte, Heino en Wijhe worden te zijner tijd bekendgemaakt.

Meer informatie over de hoogstambrigade geeft coördinator Marit Maas, tel. 06-10 13 41 04, e-mail: marit.maas@maasenergysystems.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.