hondenbelasting is onzin maar geld is geld

Opinie – “Fuck de hondenbelasting!” roept Kral René Kral uit Wijhe. Hij is tegen de aangekondigde verhoging van de hondenbelasting in Olst-Wijhe. Een van zijn argumenten is dat Raalte ook geen belasting heft op honden. Dus hebben we even verder gezocht.

Bijna iedere gemeente in Overijssel heft hondenbelasting. Zet je die argumentatie dus echt in, dan leidt de redernatie van Kral tot vasthouden aan hondenbelasting in Olst-Wijhe en de herinvoering ervan in Raalte.

Zo gaat dat met protesten. Je zoekt wat argumenten die je uitkomen en je zet een grote bek op. Opstelten bediende zich er ook van van de week: landen om ons heen bewaren reisgegevens, dus waarom zou Nederland dat niet doen? Waardeloos argument. Als een omliggend land van ons een oorlog begint doen we toch ook niet mee?

Nog een gelegenheidsargument: huishoudelijke hulp wordt niet meer bij gemeenten ondergebracht, maar bij zorgverzekeraars. Anders krijgt een hulpvrager veel te veel verschillende mensen aan bed. Daarnaast loopt hulp en zorg vaak in elkaar over. Als dat argument nu altijd zou gelden, dan hadden we die hele driedeling in de zorg zo’n tien jaar geleden (hulp, eenvoudige zorg, moeilijke zorg) nooit gehad. Maar ja, toen had een politicus een andere pet op.

Terug naar de hondenbelasting. Hondenbezitters zorgen voor overlast. Johan Derksen is de enige Nederlander die het gewoon zegt: “Als er niemand kijkt, ruim ik die poep natuurlijk niet op.” De rest van de hondenbezitters doet dat ook zo, maar zegt het niet.

Maar moet je hondenbezitters daarom belasten? Om er hondentoiletten mee in te richten? Om vuilnisbakken mee te betalen? Hondenbezitters voeren met recht aan dat je dan ook wel belasting kunt gaan heffen voor poezen, paarden en duiven.

En als je al over zou gaan tot doelbelasting, zullen we dan tegenstanders voor de JSF ook korting op de oorlogsbelasting geven? Wie nooit in de bibliothek komt, kan die dan een deel van zijn OZB inhouden? En een gehandicapte, krijgt die zijn deel dat naar sportvoorzieningen gaat terug?

Daarnaast: als je de overlastveroorzakers laat betalen, moeten Eagles, PEC en Heracles dan ook de ME gaan betalen?

Uiteindelijk is de hondenbelasting gewoon een melkkoe, voor gemeenten die als te doen gebruikelijk dom te veel uitgeven met te grote huisvesting en te dure onderzoeksbureau. En ja, dat moet de burger natuurlijk wel betalen.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.