haarlerbergloop wat een topper

Het twaalfde Salland Crosscircuit is zondagmorgen van start gegaan met de Haarlerbergloop. Voor het eerst opgenomen binnen het circuit, bewees deze loop meteen eredivisie-waardig te zijn. Door een strakke organisatie wist Haarle de enorme stroom aan hardlopers te reguleren. Met de start aan de voorkant van het dorpshuis begaf het snel uit dijende lint van lopers zich na honderd meter direct al ‘het land’ in. Traag kroop dan ook het peloton over het licht hellende maisland naar de bosrand toe. Al naar gelang de afstand kwam de top van de Koningsbelten in zicht. Het tweede deel van het parcours daalde af naar de Molenweg, waar de ruim 900 lopers door een dichte haag aan enthousiaste toeschouwers de finish passeerden.

De reactie van de lopers waren na afloop unaniem: ‘Wat een schitterende loop ‘. Misschien tekent een uitlating van een biker de loop wel heel treffend: ‘Een poos geleden reed ik Sallands Mooiste; vandaag liep ik hem’.

Met liefst 926 lopers scoort Haarle meteen optimaal in de ranking van crosslopen. Vooral de langste loopafstanden zijn erg populair, waarbij een groot gedeelte ervan ook klassementsloper is. De trend van de afgelopen jaren waarbij steeds meer vrouwen gaan hardlopen, heeft zich ook in Haarle voort gezet. Dat niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit ‘storming’ is, bewijst Patty den Ouden.

Deze jonge Daventriaan eindigde op de 10 km dicht achter de sterke kopgroep van mannen ruim binnen de 38 minuten. Op dit koningsnummer ontwaarde ‘in de berg’ zich een bikkelhard gevecht om de ereplaatsen. Routinier Johan Kats beslechte deze race uiteindelijk overtuigend en ging in een nieuw parcoursrecord over de finish. In zijn kielzog eindigden Ruud Boom uit Nieuw-Heeten en Joep van Emmen uit Zwolle. Bij de masters zegevierde de Raalter sportschoolhouder Edwin Ophof.

Deze alrounder complimenteerde de organisatie met het schitterende parkoers; hierop meteen aanvullend dat voor hem geen parkoers te zwaar is. Onderwijl blijven lopers binnen druppelen, bezweet, vermoeid, maar vooral voldaan. Ook voor de staart van het peloton klatert applaus. ‘Wat een mooie loop!’

Volgende week de Joop van den Enkloop in Raalte, de tweede in de rij van 11 van het Sallands crosscircuit. Opnieuw een volksloop optima forma!

Uitslagen van de Haarlerbergloop: zie staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.